«Мистецтво як радість життя» Миколи Пимоненка

Національний художній музей України (НХМУ) до 150-річчя видатного українського художника відкриє виставку «Мистецтво як радість життя». Ознайомитись з творами відомого майстра можна буде з 20 грудня 2012 року по 10 березня 2013 року.

Миколу Пимоненка, як одного із дуже успішних українських художників,  неодноразово кликали до Петербургу, його роботи отримували схвальні відгуки у Німеччині, Франції та Англії, а твори майстра придбали мюнхенський музей і паризький Лувр. Не шкодували для нього схвальних слів і імениті колеги по цеху Мурашко, Рєпін та Малевич.

Незважаючи на європейський успіх Пимоненко залишився українським художником. Його творчість етнографічно точно передає звичаї та побут українського села і міста. Його квітникарки, наречені, рекрути, міщани, діти – це погляд на українця його часу у горі та радості. Саме це дозволило художнику створити унікальну живописну енциклопедію України кінця ХІХ – початку ХХ століття.

Окрім збірки Національного художнього музею України відвідувачі виставки зможуть ознайомитись з полотнами митця представленими у музейних колекціях Харкова, Львова, Донецька, Запоріжжя, Дніпропетровська, Сум, Луганська, Сімферополя, Алупки, а також творів з київських приватних колекцій.

Загалом можна буде побачити понад 100 живописних та більше 40 графічних робіт майстра.

Крім того,  Національний художній музей покаже також «народну творчість» – картинки, змальовані художниками-аматорами з творів знаменитого митця, надані музеєм Івана Гончара. Ще однією складовою виставки стануть предмети одягу та побуту з експозиції музею Миколи Пимоненка в с. Малютянка, що допоможуть відчути колорит епохи, в яку творив художник.

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair