На межі зміни геополітичного вектору

Перемикач мов

По тому, як 5 грудня президент Віктор Янукович озвучив, що Україна буде “поступово приєднуватися до правил Митного союзу”, 18 грудня близько 30 небайдужих українців зібрались під Адміністрацією Президента з акцією протесту проти вступу України до Митного союзу. “Ми добре розуміємо, якщо ми не знайдено інструментів співпраці з Митним союзом, ми багато втратимо. Що сьогодні це є неприпустимим для економіки України”, – заявив Віктор Янукович журналістам в Ашгабаді, повідомив Уніан. Російський президент Володимир Путін неодноразово закликав українців, увійти у єдиний митний простір між Росією, Білоруссю і Казахстаном. “Ось Україна бере від МВФ, по-моєму, 10 млрд доларів на 15 років як підтримки. А в разі приєднання до Митного союзу економічний прибуток України щорічно становив би 9 млрд доларів”, – зазначав у жовтні 2011 року колишні прем’єр-міністр РФ Володими Путін.

Та громадськість така цифра Путіна не зупиняє. Вони влаштували перформенс на Банковій, аби наочно показати, що для українців означає Митний союз.

 

 

Активістка громадського руху “Відсіч” переконана, що вступ України до Митного союзу – це втрата незалежності України. Вона стверджує, що як тільки почнеться процес формування відносин з Митним союзом, громадськість буде мобілізовуватись і розгорне кампанію, аби сильно вдарити по рейтингу чинного Президента Віктора Януковича.

Днями громадська Рада при МЗС України опублікувала заяву і вказала на неприпустимості вступу України до Митного союзу: “Громадська рада висловлює своє глибоке занепокоєння діями, які спрямовані на можливу зміну стратегічного вектора розвитку України, зокрема анонсованим початком “поступового приєднання України до правил Митного союзу” Росії, Білорусі та Казахстану”.

Учасники громадській раді зазначають, що курс на європейську інтеграцію України закріплений у національному законодавстві, зафіксований у програмі та щорічному посланні президента, у програмових положеннях більшості політичних сил, які представлені у Верховній Раді нинішнього скликання: “Згідно із нормативно-правовою базою Митного союзу, неможливе приєднання до його окремих договорів чи окремих положень таких договорів. Країна, яка бажає вступити до цього Митного союзу, повинна приєднатися до всіх його договорів в повному обсязі, що і буде означати повне членство в Митному союзі та Євразійському економічному співтоваристві”, – йдеться у заяві.

Представники Європейського союзу неодноразово заявляли, по тому, як Україна вступить до Митного союзу, це унеможливить підписання вже парафованої Угоди про асоціацію з ЄС. У заяві Громадської Ради при МЗС України йдеться про те, що договори Митного союзу містять у собі правові норми несумісні із тими положеннями, які зафіксовані в Угоді про асоціацію.

Громадська рада при МЗС закликала президента, Кабінет міністрів та Верховну Раду не змінювати курс України і вжити всі необхідні заходи для підписання Угоди про асоціацію України та Європейського Союзу у 2013 році. Та проте  на 18 грудня Президент Янукович запланував візит до Москви, де він збирається підписати меморандум про приєднання до частини Митного союзу, які покладуть початок входженню України в цей союз.

Тим часом українська опозиція вже обговорює свої подальші дії у разі підписання документів щодо Митного союзу.

“Ми готуємося до боротьби в парламентській площині, але не залишаємо і постійну роботу з виборцями, тобто ми готові до масової мобілізації, готові закликати українців до масових акцій громадянської непокори і ми готові не тільки ці акції очолювати, але й доводити до більш логічного закінчення “, – підкреслив нардеп”. – заявив Депутат від фракції “Свобода” Юрій Михальчишин на прес-конференції.

Микола Мирний
Радіо Домівка

1 Comment

  1. ПЕРЕПРОШУЮ!!! Іван та Марія цілуються за селом, Іван просить у Марії, вона відмовляє, далі просить погоджується на трішечки, а як! вона взяла рукою він взяв рукою за причинне місто і чимзалишилось почали . під час акту не втрималися, покидали руки і почали кохатися. Після лежать відпочивають, раптом Марія каже;
    – давай одружимось, діток народим хазяйство заведем, лавку тримати будем.
    -які діти,які лавки які!!!! х..я в руках не втримали.
    А то митний союз чуть-чуть беременна

Comments are closed.