Номінанти Антипремії Української Гельсінської спілки з прав людини «Будяк року – 2012» визначені»!

Цього року лідерами за кількістю номінацій стали народні депутати України за подання небезпечних для українців законопроектів.

Зокрема «Будяк» мають змогу отримати Віталій Журавський, за спробу запровадити кримінальну відповідальність за наклеп; Василь Грицак  за подання на розгляд законопроекту, який грубо порушує право особи на приватність  «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»; Юрій Мірошниченко, за подання законопроектів,  котрі несуть в собі надзвичайно небезпечні загрози для системи державної екологічної політики, охорони природного довкілля та реалізації екологічних прав громадян; Царьков Є.І. Лук’янова К.Є. Унгурян П.Я. Ковалевська Ю.С. Чорновіл Т.В. Григорович Л.С. – за розробку закону про заборону пропаганди гомосексуалізму.

Двічі в 2012 році був номінований Міністр освіти Дмитро Табачник – за дискримінаційні вислови  та поділ дівчат на «розумних» та «красивих».

Президента України також номіновано двічі. Йому закидають байдужість та бездіяльність в сфері захисту прав людини.  Зокрема це полягає у підписанні низки законів, що порушують права людини

Також «Будяк» мають шанс отримати Азаров М.Я та Кабмін за порушення екологічних прав та Центральна виборча комісія (ЦВК) за численні та брутальні порушення виборчих прав громадян.

В порушенні права на свободу пересування громадяни звинувачують ДП Укрзалізниця

Суддів Конституційного суду та пенсійний Фонд України за активну участь в узаконенні позбавлення громадян належних їм соціальних виплат

В номінацію потрапив і Національний банк України за брутальне порушення права власності з політичних мотивів щодо «Акціонерного комерційного банку «Базис»

За бездіяльність у справі Развозжаєва номіновані Калінін І.О., голова Служби Безпеки України, Захарченко, В.Ю, Міністр внутрішніх справ, В.П. Пшонка, Генеральний прокурор, В.В, Лутковська, Уповноважений Верховної Ради з прав людини

Номінати з регіонів

Прокурор Луганської області за відсутність належного реагування на повідомлення про порушення прав людини

Міська рада Харкова та Харківський обласний апеляційний суд за неодноразове грубе порушення права на свободу мирних зібрань

Голова ОВК №156 Сергій Лоскутов – за дискредитацію принципів відкритості і чесності виборчого процесу

Деталі про кожну номінацію можна подивитись тут: http://helsinki.org.ua/index.php?id=1350635509

Мета Антипремії – привернути увагу громадськості до брутальних порушень прав людини, що відбулися в державі протягом року, та стимулювати суспільну дискусію щодо небезпечних для прав людини тенденцій у вітчизняній правовій системі. Антипремія присуджується за найбільш ганебні та небезпечні порушення прав людини та основних свобод, що відбулися за минулий рік.

Хто отримає будяк стане відомо 10 грудня, в Міжнародний день захисту прав людини

УГСПЛ