Яценюк: Підписання президентом будь-яких документів про вступ України до Митного союзу є злочином проти української держави

Президент Янукович не має жодних повноважень на підписання будь-яких документів щодо вступу України до Митного союзу. Це прямо протирічить закону України про основи внутрішньої і зовнішньої політики, який визначає винятково курс європейської інтеграції України. Про це заявив 17 грудня на прес-конференції голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, відповідаючи на запитання журналістів.

«У тому випадку, якщо президент хоча б подумає про підписання будь-якого документу про вступ до Митного союзу – це є ще однією підставою для порушення питання про його імпічмент», – додав він.

За його словами, є інформація про те, що завтра президент Янукович «привезе з Росії зменшення ціни на газ»: «У тому випадку, якщо буде зменшена ціна на газ, ми зразу заявляємо: це означає, що всі тарифи для населення повинні також бути зменшені у відповідній пропорції – як буде зменшена ціна на газ. За нашими даними, мова іде про двократне зменшення ціни на газ».

«Проте ми не приймаємо жодних зменшень цін на газ в обмін на продаж країни. І тому ми очікуємо, що завтра підпише Янукович, в якій це буде формі, який там буде текст – і в залежності від цього опозиція буде приймати рішення, як далі діяти», – наголосив Арсеній Яценюк.

«За нашою інформацією, – зазначив він, – влада розглядає декілька питань. Один варіант – це саме підписання акту про вступ до Митного союзу, а інший – це варіант «лайт» – про підписання якогось меморандуму про те, що вони будуть думати над формою співпраці з Митним союзом. Для того, щоб думати, по-перше, треба мати чим думати, а для того, щоб приймати рішення, з ким співпрацювати – так це рішення вже прийнято. Треба підписувати угоду з Європейським Союзом про політичну асоціацію і економічну інтеграцію. Вже все готово. Тому що не можна між двома стільцями – завжди між ними попадаєш».

«Якщо президент Янукович підпише документ про вступ до Митного союзу – це буде одна з самих жорстких реакцій опозиції на підписання такого документу. Акт про вступ України до Митного союзу є неконституційним, антидержавним і є нічим іншим, як злочином проти української держави. Президент не має права це підписувати», – заявив голова фракції «Батьківщина».