“Беркутят” восени не рахують. І взагалі не рахують.

У рамках щорічного всеукраїнського дослідження стану з дотриманням права на мирні зібрання, допитливий “Майдан-Моніторинг” поцікавився у Міністерства внутрішніх справ про таке:

1. Кількість випадків залучення співробітників спецпідрозділу “Беркут” до підтримання громадського порядку під час мирних зібрань (ст.39 Конституції України), а також для проведення виконавчих дій за рішеннями судів про обмеження реалізації права на мирні зібрання.

 2. Нормативно-правову регламентацію порядку залучення та дій спецпідрозділу “Беркут” у таких випадках.

 3. Посадових осіб, які приймають рішення про залучення співробітників спецпідрозділу “Беркут” до підтримання громадського порядку під час мирних зібрань, а також для проведення виконавчих дій за рішеннями судів про обмеження реалізації права на мирні зібрання.

Відповідь – до вашої уваги. Властиво, у нас є своя думка про те, чому так і не сказано про якийсь відомчий чи урядовий нормативний акт, яким би конкретно регламентувалися питання залучення “беркутят” до всяких-різних міліцейських завдань, рівно як і відповідне “ведення статистичних даних”. Бо такого нормативного акту взагалі нема. Якщо ми помиляємося – охоче це визнаємо, отримавши такого документа від МВС.

Олександр Северин