Ірина Луценко: Керівництво колонії порушує права Луценка на захист

Захисник із кола близьких осіб Ірина Луценко так і не отримала від керівництва Менської виправної колонії №91 дозволу на побачення зі своїм підзахисним Юрієм Луценком. Про це вона повідомила, перебуваючи в колонії.

 «Я попередила керівника Менської колонії про те, що ст. 59 Конституції України та ч.2 ст. 8 Кримінально-виконавчого кодексу України гарантують Юрію Луценку право на правову допомогу та право на захист», – наголосила Ірина Луценко.

 «Інструкція, яку показав мені керівник колонії, регламентує лише методику та способи охорони засудженого при пересуванні, та не допуск сторонній осіб до засудженого у час пересування», – додала вона.

 Захисник І.Луценко також наголосила: «Саме керівник колонії Менської ВК зобов’язаний виконати вимоги інструкції та проінформувати конвой, який супроводжує засудженого Луценка до клініки, про мій статус захисника, а також інших адвокатів, і, відповідно, надати дозвіл для спілкування із Луценком. У іншому випадку керівник позбавлятиме Луценка права на правовий захист, гарантований йому Основним законом України».

Ірина Луценко також уточнила, що у письмовій формі повідомила керівнику колонії про цей факт. «Відповідно до моєї письмової зави керівник колонії має негайно проінформувати конвой про наш статус захисників та допустити до підзахисного Луценка, який перебуває у клініці», – зазначила вона.

 Станом на 12.30 Ірина Луценко виїхала з колонії до київської клініки «Оберіг», аби зустрітися із медичним персоналом у статусі платника послуг.