Опозиція пропонує лідерам європейських держав провести зустріч напередодні саміту Україна – ЄС

«Ми будемо пропонувати нашим європейським друзям, щоб перед самітом Україна – ЄС лідери європейських держав обов’язково зустрілись з українською опозицією, щоб почути нашу позицію і допомогти Україні стати дійсно європейською країною, зупинити політичні переслідування і щоб Україна підписала угоду про політичну асоціацію», – наголосив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк журналістам перед зустріччю з послами країн Євросоюзу в Україні в понеділок, 21 грудня.

 «Наше завдання, щоб перед самітом Україна – ЄС наші європейські партнери були не просто спостерігачами, а учасниками і, сподіваюсь, тими людьми, які допоможуть вернути Україну на європейський шлях», – зазначив він.

 За його словами, цей шлях неможливий без вирішення внутрішньополітичних проблем, насамперед питання Юлії Тимошенко: «У нас на меті – обговорити поточну політичну ситуацію і в першу чергу останні політично вмотивовані звинувачення Юлії Тимошенко».

 Голова фракції «Батьківщина» наголосив, що сьогоднішня зустріч спрямована не просто на нову форму співпраці з Європейським союзом, «а на те, щоб ЄС усвідомив, що Україна представлена як українською владою, так і українською опозицією»: «Ми сподіваємось, що перед самітом Україна – ЄС українська опозиція отримає можливість висловитись і бути почутою», – наголосив Арсеній Яценюк.

Відповідаючи на запитання журналістів, він зазначив, що «кримінальні справи проти опозиційних політиків, зокрема захисника Юлії Тимошенко Сергія Власенка – це друга хвиля політичних репресій і намагання закрити рот будь-кому, хто виступає проти цього режиму». Він вважає ці кримінальні справи «так само надуманими, як і кримінальне звинувачення по відношенню до Юлії Тимошенко». Сергію Власенку також за надуманими підставами фактично заборонили виїжджати за межі України, і тому він не може брати участь у розгляді питання Юлії Тимошенко в Європейському суді з прав людини, додав він.

Арсеній Яценюк повідомив, що це питання, серед інших, опозиція порушуватиме на сьогоднішній зустрічі з послами країн Європейського союзу.