Світовий Конґрес Українців закликає до прискорення євроінтеграції України

Шановна баронеса! Шановні панове!

Світовий Конґрес Українців твердо переконаний, що євроінтеграція України до Європи має велике стратегічне значення для Європи, України та української діаспори, чиї інтереси представляє Світовий Конґрес Українців. Як зазначено в Резолюції від 25 листопада 2010 р. щодо України, Європейський Парламент також:

2.   Наголошує, що Україна має європейську перспективу та міцні історичні, культурні і економічні зв’язки з Європейським Союзом та є одним з ключових партнерів Союзу в його східному сусідстві, здійснюючи важливий вплив на безпеку, стабільність і добробут усього континенту.

[Неофіційний переклад]

У зв`язку з цим Світовий Конґрес Українців закликає провідників Європейського Союзу (ЄС) просунути вперед їхній існуючий графік, з тим щоб прискорити підписання Угоди про асоціацію між ЄС і Україною вже навіть 25 лютого 2013 р., під час саміту ЄС-Україна в Брюсселі.

Угода про асоціацію між ЄС і Україною

Рішення про підписання Угоди про асоціацію між ЄС і Україною слід приймати не на підставі дій нинішніх владних структур України, а скоріше на основі довгострокових інтересів Європи, України та регіональної безпеки, стабільності і добробуту.

Підписавши Угоду про асоціацію між ЄС і Україною, ЄС ще раз визнає справді європейський характер населення України. Такий жест довір`я і віри в український народ дасть потужний стимул до демократії і соціального прогресу в Україні.

Угода про асоціацію між ЄС і Україною також підвищить впевненість українського народу, який має багато чого запропонувати ЄС. Крім того, вона зміцнить довір`я іноземних інвесторів та споживачів до України, що з часом покращить її рівень життя та зробить ще більш привабливим партнером для Європи.

Євро-2012, співгосподарем якого була Україна, тільки частково дало відчути величезний потенціал євроінтеграції України. Можливість для досягнення цієї інтеграції, зокрема інтелектуального капіталу, індустрії, ринку і природних ресурсів України, на більш постійній основі дається тільки раз у житті.

У цей вирішальний час така унікальна можливість є під загрозою, якщо ЄС у близькому майбутньому не зробить конкретних кроків для підписання, ратифікації та реалізації Угоди про асоціацію між ЄС і Україною.

 

Домінований Росією Митний союз

25 квітня 2005 р., за повідомленням BBC News, президент Росії Владімір Путін у своєму річному зверненні до нації назвав розпад Радянського Союзу “найбільшою геополітичною катастрофою” XX століття.

Сьогодні Президент Путін наполегливо просуває своє нове бачення світу, що полягає в створенні до 2015 р. Євразійського економічного союзу із числа колишніх радянських республік, включаючи Україну, із спільним політичним, військовим, митним, гуманітарним і культурним простором. Дуже важливим кроком для досягнення цього була б інтеграція України до домінованого Росією Митного cоюзу.

6 грудня 2012 р. Financial Times повідомила, що:

Як застерегла в четвер Гілларі Клінтон, США намагаються не допустити відтворення під прикриттям економічної інтеграції нової версії Радянського Союзу.

”Є рух, щоб ресовєтизувати регіон,” – заявила Державний секретар США на прес-конференції в Дубліні за годину до зустрічі з її російським колегою Сергієм Лавровим.

”Це не буде так називатися. Це буде називатися Митний союз, це буде називатися Євразійський союз чи щось подібне,” – заявила вона, пославшись на різного роду заяви щодо підтримуваного Москвою плану поглиблення економічних зв’язків із сусідами.

”Але не робімо помилку щодо цього. Ми знаємо, якою є їхня мета і ми намагаємося продумати ефективні шляхи, щоб це уповільнити або щоб цьому запобігти”. [Неофіційний переклад]

Отже, незважаючи на зобов`язання, взяті Росією в 1994 р. у Меморандумі про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї про утримання від використання економічного тиску проти України для отримання будь-яких переваг, Росія продовжує, зокрема шляхом використання природного газу як політичної зброї, чинити тиск на Україну задля її вступу до Митного союзу. Наприклад, 1 січня 2013 р. Kyiv Post повідомив, що:

Як заявив директор Департаменту економічного співробітництва Міністерства закордонних справ Росії Олександр Горбань, Росія не збирається знижувати ціну на газ для України, якщо вона не приєднається до білорусько-казахсько-російського Митного союзу.

Щодо вимог України продавати їй газ за такими ж цінами, як Білорусі, це неможливо. Росія з цим не погодиться. І чому б вона мала?” – сказав Горбань в інтерв’ю Інтерфаксу.

“Росія і Білорусь є членами Митного союзу, і ми рухаємося до єдиного економічного союзу,” – сказав Горбань. Він заявив, що Росія запропонувала Україні вступити до Митного союзу й отримувати газ за тими ж цінами, що й Білорусь.

“Але Україна хоче одночасно зберегти два вектори, тобто і вступити до Євросоюзу, де її не дуже вітають, і взяти участь у Митному союзі, але тільки за тими параметрами, які їй вигідні. Але такого не буває. Не можна бути трошки вагітною”, – сказав Горбань. [Неофіційний переклад]

Крім того, російська політика “м’якої сили”, у тому числі й фінансування “русского міра”, спрямована на те, щоб відвернути Україну від Європи, втягнувши її в сферу впливу Росії. ЄС не слід недооцінювати ступінь глибокого впливу Росії на релігію, економічну діяльність, мову, культуру і засоби масової інформації українського суспільства.

До того ж прихильники нинішньої провладної Партії регіонів аж так не симпатизують євроінтеграції України. Дослідження соціологічної групи “Рейтинг”, проведене від 10 до 24 лютого 2012 р., показує, що тільки 40% прихильників Партії регіонів підтримують євроінтеграцію України, у порівнянні з 70% – 80% прихильників опозиційних партій.

 

Постійний тиск російських владних структур, невпевненість щодо Угоди про асоціацію між ЄС і Україною, проросійська позиція дуже впливових представників владних структур України та її складна економічна ситуація, – все це є серйозними факторами, що штовхають Україну до домінованого Росією Митного союзу.

У цей час владні структури України відкрито просувають рамкову угоду в форматі “3+1” між нинішніми трьома державами, членами Митного союзу, і Україною. 11 грудня 2012 р., як повідомив Kyiv Post, президент Віктор Янукович заявив: У даний час ми гармонізуємо наші закони, норми і правила відповідно до Митного союзу”. [Неофіційний переклад]

Враховуючи геополітичну реальність та стратегічну важливість євроінтеграції України для довгострокових інтересів Європи, підписання, ратифікація та реалізація Угоди про асоціацію між ЄС і Україною мають бути високим пріоритетом для ЄС.

Підписання Угоди про асоціацію між ЄС і Україною також дозволить Україні встановити більш збалансовані відносини з Росією, що також у інтересах Європи.

Кампанія з підвищення обізнаності про євроінтеграцію України та співпраця з українським громадянським суспільством

Щоб протистояти невпинній і глибоко проникливій проросійській пропаганді в Україні, ЄС слід негайно розпочати ефективну кампанію, спрямовану на українське населення в цілому, яка б наголошувала на твердій прихильності ЄС до українського членства в ЄС, а також на перевагах Угоди про асоціацію між ЄС і Україною для Європи і України.

Така кампанія повинна зосереджуватися на двох темах: 1) Угода про асоціацію між ЄС і Україною, значною частиною якої є всеосяжна вільна торгівля, спрямована на просування економічної інтеграції України в Європу, дасть українцям доступ до найбільшої в світі економіки (14 січня 2013 р. Стівен Пайфер, колишній посол США в Україні, у Financial Times написав, що “Сукупний валовий внутрішній продукт Митного союзу становить $2.1 трильйона, у той час як сукупна економіка ЄС становить $17.6 трильйона” [Неофіційний переклад]) та 2) євроінтеграція України дасть українцям можливість жити в гармонії з європейською спільнотою, яка поділяє їхні цінності і поважає принципи непорушності державних кордонів, демократії, основних свобод і прав людини, на відміну від російської євразійської альтернативи, яка за своєю природою продовжує бути експансіоністською і авторитарною.

Лекції колишнього президента Європейського парламенту, професора Єжи Бузека, про євроінтеграцію України, виголошені перед українськими студентами Національного університету “Києво-Могилянська академія” і Харківського університету ім. В. Н. Каразіна у вересні 2012 р., та його звернення на YouTube про важливість голосування під час українських парламентських виборів 28 жовтня 2012 р. стали чудовими прикладами того, як слід просувати євроінтеграцію в Україні, використовуючи як традиційні засоби комунікації, так і соціальні мережі.

Крім цього, ЄС повинен активно підтримувати українське громадянське суспільство, зокрема шляхом розширення співпраці з неурядовими організаціями демократичного спрямування, багато з яких встановили відносини зі Світовим Конґресом Українців.

Студентські обміни та лібералізація візового режиму

ЄС слід також зробити додаткові конкретні кроки для просування євроінтеграції серед українців шляхом студентських обмінів та пом’якшення візових вимог до подорожей між ЄС і Україною. Такі заходи матимуть позитивний вплив на громадську думку в Україні щодо євроінтеграції.

 

 

У зв`язку з цим варто взяти до уваги наступні висновки:

1)   опитування, проведене Фондом “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва від 30 березня до 4 квітня 2012 р., свідчить, що: а) підтримка членства в ЄС значно зростає серед тих українців, які відвідали одну з держав, членів ЄС, США чи Канаду (78%, які відвідали, у порівнянні з 45%, які не відвідували) і б) тільки 17% українців були в одній з держав, членів ЄС, США чи Канаді та

2)   опитування, проведене Соціологічною групою “Рейтинг” від 25 вересня до 5 жовтня 2012 р. показало, що підтримка євроінтеграції України є найсильнішою серед молодих людей у віці від 18 до 29 років (майже 67% у порівнянні з 38% серед літніх).

Питання прав людини і Закон Магницького

Щодо виправданої стурбованості ЄС недотриманням нинішніми владними структурами України фундаментальних принципів демократії та прав людини (включаючи переслідування таких відомих провідників опозиції, як Юлія Тимошенко і Юрій Луценко) її можна вирішувати іншими, набагато ефективнішими заходами.

Законодавчі інструменти, подібні до широко відомого закону про скасування поправки Джексона-Веніка для Росії і Молдови та акт Магницького 2012 р., що був підписаний президентом США Бараком Обамою 14 грудня 2012 р. як закон, може бути варіантом для боротьби з тими, хто порушує права людини та ігнорує рішення Європейського суду з прав людини. Закон Магницького відновлює нормальні торговельні відносини з Росією, а також передбачає такі заходи, як відмова у видачі віз, заборона здійснення трансакцій та замороження активів, щоб запобігти порушенням прав людини.

Світовий Конґрес Українців закликає прискорити євроінтеграцію України

Підсумовуючи вищесказане, Світовий Конґрес Українців закликає ЄС прискорити євроінтеграцію України. Підписанням Угоди про асоціацію між ЄС і Україною ЄС зробив би важливий крок у цьому напрямку та в подальшій модернізації і європеїзації України, яка є шостою за кількістю населення та найбільшою за територією країною в Європі. Це було б дуже правильне рішення з величезними майбутніми вигодами для ЄС і України.

Альтернативою для України є продовжувати коливатися між полюсами Європи і Росії, утримуючи нинішню нестабільність у регіоні з усіма пов`язаними з цим негативними наслідками. Або ще гірше, Україна може стати членом домінованого Росією Митного союзу. Це б неминуче зашкодило геополітичній рівновазі в Європі, значно підірвало суверенітет України, призвело до подальшого погіршення ситуації щодо прав людини і піднесло експансійні амбіції Росії.

З повагою,

СВІТОВИЙ КОНҐРЕС УКРАЇНЦІВ

Евген Чолій, Президент

Адресовано

Шановному Мартіну Шульцу
Президенту Європейського Парламенту
Bât. Paul-Henri Spaak 09B012
Rue Wiertz 60
B-1047 Brussels, Belgium
martin.schulz@europarl.europa.eu

Шановному Герману Ван Ромпею
Президенту Європейської Ради
Bât. Justus Lipsius
Rue de la Loi 175
B-1048 Brussels, Belgium
hvry@consilium.europa.eu

Шановному Жозе Мануелю Баррозо
Президенту Європейської Комісії
Bât. Berlaymont
Rue de la Loi 200
B-1049 Brussels, Belgium
jose-manuel.barroso@ec.europa.eu

Шановному Торбйорну Ягланду
Генеральному секретарю Ради Європи
Palais de l’Europe
Avenue de l’Europe
F-67075 Strasbourg Cedex, France
bjorn.berge@coe.int
valerie.poppe-muess@coe.int

Шановній Кетрін Ештон
Високому представнику ЄС із
закордонних справ і політики безпеки та
Віце-президенту Європейської Комісії
Bât. Berlaymont
Rue de la Loi 200
B-1049 Brussels, Belgium
comm-spp-hrvp-ashton@ec.europa.eu
catherine.ashton@ec.europa.eu

Шановному Гілберту Сабоя Суньє
Голові Комітету Міністрів Ради Європи
Palais de l’Europe
Avenue de l’Europe
F-67075 Strasbourg Cedex, France
cm@coe.int

Шановному Жан-Клоду Міньйону
Президенту Парламентської асамблеї
Ради Європи
Assemblée nationale
126 rue de l’Université
75355 Paris 07 SP, France
jean-claude.mignon@coe.int
jcmignon@assemblee-nationale.fr

Шановному Яцеку Протасевичу
Віце-президенту Європейського Парламенту
Bât. Altiero Spinelli 14E205
Rue Wiertz 60
B-1047 Brussels, Belgium
jacek.protasiewicz@europarl.europa.eu

Шановному Стефану Фюле
Єврокомісару з питань розширення та політики сусідства
Bât. Berlaymont
Rue de la Loi 200
B-1049 Brussels, Belgium
anne.mueller@ec.europa.eu
iwona.piorko@ec.europa.eu

Шановному Елмару Броку
Голові Комітету закордонних справ Європейського Парламенту
Bât. Altiero Spinelli 05E240
Rue Wiertz 60
B-1047 Brussels, Belgium
elmar.brok@europarl.europa.eu

Шановному Єжи Бузеку
Колишньому Президенту
Європейського Парламенту
Bât. Paul-Henri Spaak 08B046
Rue Wiertz 60
B-1047 Brussels, Belgium
jerzy.buzek@europarl.europa.eu

Шановному Павлу Ковалю
Голові делегації Європейського Парламенту до Комітету парламентського співробітництва ЄС-Україна
Bât. Willy Brandt 02M107
Rue Wiertz 60
B-1047 Brussels, Belgium
pawelrobert.kowal@europarl.europa.eu
ppurski@gmail.com

Копія:

Шановному Віктору Януковичу, Президенту України

Складовим організаціям Світового Конґресу Українців

 

Світовий Конґрес Українців (СКУ) є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців. СКУ об’єднує в своєму складі українські організації із 33 країн та підтримує зв’язки з українцями ще 14 країн. Заснований у 1967 р. як неприбуткова організація, у 2003 р. СКУ був визнаний як неурядова організація зі спеціальним консультативним статусом Економічною та соціальною радою Організації Об’єднаних Націй.

 

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair