Як козаки вертепом янучарів відшмагали

Цьогорічні різдвяні свята навіть у вкрай зросійщених регіонах України були багатими на народні традиційні вертепні вистави та концерти просто неба. Та на подив усім пролунала добре підсилена гучномовцями коляда і під стінами Лук’янівського СІЗО, де караються політв`язні – так звані «васильківські терористи»: Сергій Бевз (Сполох), Володимир Шпара (Гуманіст), Ігор Мосійчук та в`язні сумління – батько та син Павличенки. Саме тут Комітет визволення політв`язнів разом із Дніпровською районною організацією Конгресу українських націоналістів  8 січня влаштували різдвяний «Вертеп волі для тих, хто в неволі». Акція зібрала близько ста осіб, включаючи правоохоронців та СБУшників у цивільному, які теж мають право на свято. Більшість ЗМІ проігнорували її, а ось невтомна у своїх намаганнях захистити репресованих за політичними мотивами Олена Білозерська не проминула цей захід, а потім виклала на своїй сторінці у ЖЖ докладний звіт із фото та відео, за що їй велике спасибі.

Відтворив народне вертепне дійство силами ентузіастів його автор і постановник Володимир Петранюк. У ролях ведучого та Ірода на ім’я Янек виступав Валерій Гладунець із гурту «Божичі».  Жид Табака – Ганна Сінькова, Жидівка Ханя – Оксана Опимах, Янгол – Ніколь Чорна. Пастушки – родина Сайфуліних, наймолодший пастушок – маленький Мирославчик. Своїми репліками головні персонажі нагадували відомих політиків. А текст цього воістину козацького вертепу був досить влучним і дошкульним, мені здалося, що він навіть перегукується із усім відомим листом запорожців турецькому султану. Судіть самі за цими цитатами.

Янгол: “Бачу, бачу, суне Яник і його команда п’яна. Преться нечисть з “регіонів”, Ці чорти зовуться “дони”.

Ірод-Яник: “Я іду до вас на Йолку і скажу вам без приколу, Бо і сам я зону хавав, де прозвали мене Хамом: Єслі вийдеш, знову сядеш – А нас, донів, не обманеш”.

Поплічник Ірода під маскою Азарова: “Нумо, швидко їх садіть і на нари прикріпіть. Та дамо їм всім лопати і на зонах “працюваті”.

Чортиця: “Це чудово й справедливо, І духовно, і красиво”.

Жид-Табака: “І в вертепі, і в культурі Ми дамо усім по дулі!”.

Як і годиться, потім приходять справжні лицарі-козаки.

Запорожці: “Ми прийшли Христу вклониться, Та якась тут нечисть преться. Межигірський ірод Яник І жиди – Табака й Ханя. З ними псячий чорт Базаров, Ваше місце на вокзалі. Нам вродився тут Месія, Ну а вам – вокзал, Росія”.

Фінал був традиційний. Відшмагавши як слід яничарів, Смерть з косою та козаки прогнали геть нечисть і заспівали стрілецьку пісню “Лента за лентою”, де у приспіві багатократ повторюється: «Ах, лента за лентою – набої подавай, вкраїнський повстанче, в бою не відступай!».

Вертеп вінчали різдвяні побажання з вуст юного пастушка: «Хай світліють ваші лиця, Розкуються українці. Народився Бог-дитина, Ще не вмерла Україна!». А у відповідь всі учасники дійства і глядачі дружно відповіли традиційною колядкою: «Нова радість стала, яка не бувала, над вертепом звізда ясна світу засіяла».

А далі актори-аматори, разом із глядачами співали колядки, а Леся Рой та гурт «Телері» виконав пісню «Діва Марія». Звучали вірші, виступали промовці. Голова секретаріату головного проводу КУН Володимир Манько закликав парламентську опозицію винести на референдум питання про звільнення не лише Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, а й усіх інших політв’язнів. Під час цього заходу збирали кошти на оплату адвокатів та харчування політв’язнів, яких досі ніхто з опозиційних політиків матеріально не підтримав.

На переконання учасників цього козацького вертепу, нині ми маємо новітніх героїв – борців за волю України. Їх намагається придушити й знищити антиукраїнська злочинна влада, яка немов вогню боїться народного спротиву. Нинішній вертеп потвердив і давню приказку, що у козака язик, як шабля, а шабля, як язик. Як бачимо, козацький рід, який не боїться ні тучі, ні грому, ще не перевівся. Тож гуртуймося й пам’ятаймо, що коли всім народом дмухнути, то буревій буде, який очистить дану нам Богом землю від усілякої нечисті.

Сергій Горицвіт

На світлинах: «Вертеп Волі для тих, хто в неволі» біля Лук’янівського СІЗО.

Фото bilozerska.livejournal.com.

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Comment

Comments are closed.