Захисники Луценка підготували другу заяву до Європейського суду з прав людини

Звинуватити Україну у несправедливому суді збираються захисники Юрія Луценка. Це вже друга заява про порушення прав екс-міністра, яка найближчим часом буде подана до Європейського суду з прав людини. Про це заявила дружина і захисник екс-міністра Ірина Луценко в ефірі 5-го каналу.

Якщо перша скарга стосувалася незаконного арешту, то друга стосується несправедливого суду. Захист ув’язненого екс-міністра переконаний, що за допомогою цієї заяви Юрій Луценко швидше опиниться на свободі.

«Ми впевнені у 100% виграші цієї заяви в Європейському суді. Я думаю, що є 99% сподівань, що після нашого виграшу по суті в Європейському суді, ще до закінчення терміну, який залишився Луценку – 2 роки, ми зможемо сподіватися на те, що Луценко вийде раніше на волю», – заявила Ірина Луценко.

Що ж стосується першої скарги, де Стразбурзький суд став на сторону Юрія Луценка, то виявилося, що Україна збирається виплатити компенсацію за незаконний арешт.

«Влада дуже наполегливо вимагає від нас, від Луценка, все-таки надати реквізити, куди вони можуть перерахувати ті кошти», – додала дружина екс-міністра. Таким чином, на її думку, українська влада хоче показати Європі, що готова виконувати рішення Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, що суд у Стразбурзі зобов’язав Україну виплатити Юрію Луценку 15 тисяч євро компенсації за незаконний арешт.

Тим часом Генеральна прокуратура зареєструвала заяву Юрія Луценка щодо скоєння злочину першим заступником генерального прокурора Ренатом Кузьміним та слідчим Сергієм Войченком. У прокуратурі зауважили, що рішення за заявою ухвалять у встановлені законом терміни.

Раніше Ірина Луценко збиралася звертатися до ГПУ із депутатським запитом через те, що ані її чоловік, ані представники захисту не отримували жодних документів щодо реєстрації заяви та внесення її до держреєстру досудових розслідувань.

Наразі екс-міністр готується до операції у столичній клініці. До того пенітенціарники наполягали, щоб Юрія Луценка прооперували у Чернігівській обласній лікарні, проте той не погодився. «Луценко відмовився від цієї пропозиції і повідомив, що готовий до направлення у лікарню «Оберіг» після побачення», – повідомила прес-служба Державної пенітенціарної служби України. Так, з 13 по 15 січня, напередодні операції, Юрій Луценко матиме право на довгострокове побачення.

Голос Америки