Чиновник-регіонал судиться з громадським діячем

“Кілька хвилин тому закінчилась перша частина судового засідання у справі Мельник А.А. до Шелепа М.Р. щодо захисту честі і гідності…
на жаль, сам позивач – Андрій Мельник, не прийшов, прислав адвоката, видно боїться…
наразі оголошено перерву в засіданні до 25.02. – тоді й продовжимо доводити що регіонал безпідставно звинувачує у брехні громадського активіста
навіть трохи стало шкода адвоката позивача – доводити брєд-позов не просто, але сам винен – треба було краще знайомитись із матеріалами справи” – пише сам учасник процесу, політолог та громадський діяч Михайло Шелеп у ФБ.
Нагадаю передісторію позову.
Начальник головного управління внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю Волинської ОДА Андрій Мельник подав до суду на координатора виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайла Шелепа. Чиновник звинувачує громадського спостерігача в заподіянні йому моральної шкоду та оприлюдненні інформації, що не відповідає дійсності.

У позовній заяві до Луцького міськрайонного суду Андрій Мельник заявляє, що Михайло Шелеп своїми «неправомірними діями» принизив його честь, гідність та ділову репутацію. Зокрема, позивач стверджує, що координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області 26 жовтня на прес-конференції повідомив про те, що Мельник як представник Партії регіонів (Мельник є заступником голови Волинської обласної організації Партії регіонів – авт.), навчав членів дільничних виборчих комісій фальсифікувати вибори. Тим самим, за твердженням позивача, йому було заподіяно моральну шкоду, що виразилась в моральних стражданнях і переживаннях.

«Неправомірними діями відповідача – Шелепа М.Р. принижена моя честь та гідність, ділова репутація, так як я працюю начальником Головного управління внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю Волинської обласної державної адміністрації, а також заподіяно моральну шкоду, яка виразилася в моральних стражданнях та переживаннях, оскільки відповідач принизив мене перед іншими людьми та поширив відомості стосовно мене про те, що я скоїв злочин. Я дуже переживав, хвилювався і на запитання про те, чи скоював я злочин, повинен був постійно виправдовуватись перед колегами, що ніякого злочину я не скоював», – пише Андрій Мельник у заяві.

Як доказ своїх позовних претензій Мельник надав суду прінт-скріни веб-сторінок видань: «Волинський інформаційний портал», «Подробности», «Українська правда» та сайту Громадянської мережі ОПОРА. Крім того в тексті позовної заяви він визнав, що справді брав участь у навчаннях членів ДВК, що проводились 12 жовтня у смт Турійськ.

У своїй позовній заяві позивач вимагає у суду: визнати відомості, поширені Михайлом Шелепом на прес-конференції 26 жовтня, такими, що не відповідають дійсності та зобов’язати його опублікувати спростування цієї інформації, а також стягнути з відповідача 1 гривню компенсації моральної шкоди.

Нагадаємо, що Волинське представництво Громадянської мережі ОПОРА 26 жовтня проводило прес-конференцію, на якій Михайло Шелеп, зокрема, оприлюднив аудіозаписи з навчань членів виборчих комісій, що організовувала Партія регіонів. На цих аудіозаписах чітко зафіксовано, як юрист вчить членів ДВК зумисне вчиняти «технічні помилки», що фактично є фальшуванням результатів волевиявлення виборців. На одному із записів зафіксовано й виступ згаданого вже Андрія Мельника, який поділився з присутніми своїми міркуваннями про розуміння закону: «Але закон можна трактувати по-різному. Ну, як кажуть: закон як дишло, куди повернуть там і вийшло».
Про це повідомлялось на іменці “Опори”. За цією ланкою http://www.oporaua.org/oblast/article/3558-sud-vyrishyt-chy-spravdi-informacija-opory-zavdala-regionalu-moralnyh-strazhdan-ta-perezhyvan є скановані версії позовної заяви