Як «Світлицю» в антисемітизм «взували»…

ВИПРОБУВАНО НА СОБІ!

У минулому номері «Кримської світлиці» був опублікований лист народного депутата України В. Колесніченка до міністра культури України М. Кулиняка, в якому йшлося про нібито використання у газеті (та ще й неодноразово!) «антисемітських та ксенофобських висловлювань», що «розпалюють міжнаціональну ворожнечу». Надзвичайно стурбований цим, пан Колесніченко інформує міністра, що «про даний випадок було повідомлено міжнародному співтовариству та, зокрема, Посольству держави Ізраїль в Україні» і вимагає, щоб головного редактора було звільнено з посади «за допущені неодноразові публікації, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження честі та гідності людини».
Звинувачення, погодьтеся, більш ніж серйозні. Цим не жартують — тим більше, такі поважні державні люди, наділені депутатською стурбованістю і відповідальністю за долю рідної країни, за спокій і лад в українському суспільстві, ким, безперечно, є у владній команді і пан Колесніченко. Тому й був негайно запущений ним всесильний державний механізм боротьби з ганебними проявами усіх можливих «ксенофобій» та «розпалювань», про що свідчать наступні документи (подаємо без коректорських виправлень):

ПРОКУРАТУРА АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ
ПРОКУРАТУРА ЗАЛІЗНИЧНОГО РАЙОНУ
м. СІМФЕРОПОЛЯ
ПОСТАНОВА ПРО ПРОВЕДЕННЯ ПЕРЕВІРКИ
м. Сімферополь 10 грудня 2012 р.

Прокурор Залізничного району м. Сімферополя старший радник юстиції Л. І. Кардаш, на підставі завдання прокуратури м. Сімферополя та прокуратури АР Крим щодо проведення перевірки за зверненням народного депутата України В. В. Колесніченко, —
ВСТАНОВИВ:
До прокуратури Залізничного району м. Сімферополя надійшло завдання прокуратури м. Сімферополя та прокуратури АР Крим щодо проведення перевірки за зверненням народного депутата України В. В. Колесніченко з питань розміщення у Всеукраїнській загальнополітичній і літературно-художній газеті «Кримська світлиця» від 09.11.2012 року опубліковано статтю «Революція чи переворот», у якій використано антисемітські та ксенофобські висловлювання.
Для повної, всебічної та об’єктивної перевірки за завданням необхідно провести перевірку у Всеукраїнській загальнополітичній і літературно-художній газеті «Кримська світлиця».
Для цього потрібно: витребувати документи та матеріали, необхідні для проведення перевірки; відібрати пояснення у посадових осіб; виконати інші дії, передбачені п. п. 3, 4, 5 ч. 1 ст. 20 Закону України «Про прокуратуру».
На підставі викладеного, керуючись ч. 3 ст. 21 Закону України «Про прокуратуру», —
ПОСТАНОВИВ:
1. Провести перевірку в порядку прокурорського нагляду за додержанням та застосуванням законів у Всеукраїнській загальнополітичній і літературно-художній газеті «Кримська світлиця».
2. Копію постанови надати уповноваженій особі Всеукраїнської загальнополітичної і літературно-художньої газети «Кримська світлиця».
3. Копію постанови направити до прокуратури м. Сімферополь.
Постанова може бути оскаржена до прокурора вищого рівня або суду в порядку адміністративного судочинства протягом десяти днів з дня одержання копії постанови.
Прокурор Залізничного району
м. Сімферополя
старший радник юстиції
Л. І. Кардаш
Про прийняте рішення повідомлено Всеукраїнську загальнополітичну і літературно-художню газету «Кримська світлиця».

ПРОКУРАТУРА АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ
ПРОКУРАТУРА ЗАЛІЗНИЧНОГО РАЙОНУ
м. СІМФЕРОПОЛЯ
07.12.12 № 71-9329 вих./12
Головному редактору
Всеукраїнської загальнополітичної і літературно-художньої газети
«Кримська світлиця»

Прокуратурою Залізничного району м. Сімферополя проводиться перевірка за завданням прокуратури м. Сімферополя та прокуратури АР Крим за зверненням народного депутата України В. В. Колесніченка з питань розміщення у Всеукраїнській загальнополітичній і літературно-художній газеті «Кримська світлиця» від 09.11.2012 року опубліковано статтю «Революція чи переворот», у якій використано антисемітські та ксенофобські висловлювання.
На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 8, 20 Закону України «Про прокуратуру» прошу надати в строк до 14.00 години 10.12.12 року до прокуратури Залізничного району м. Сімферополя:
— хто є автором статті «Революція чи переворот», опублікованої 09.11.2012 року;
— забезпечити явку особи, яка є автором даної статті та головного редактора газети о 14.00 годині 10.12.2012 року до каб. № 9.
З повагою,
Прокурор Залізничного району
м. Сімферополя
старший радник юстиції
Л. І. Кардаш
* * *
Варто зазначити, що такий «подарунок» редактор і «Кримська світлиця» отримали саме напередодні 20-річного ювілею газети. Тож у перервах між випусками чергових номерів та підготовкою до свята були ще й візити в прокуратуру і відповідні пояснення (не тільки ж депутати у нас в державі законослухняні — редактори теж стараються не відставати). І до редакції представники відповідних органів у гості приходили. І що ж?
Можна було б передрукувати зараз усе те листування, але так шкода часу й паперу! Тому пропонуємо увазі читачів лише один, підсумковий, так би мовити, документ (теж без виправлень і мовою оригіналу):

МВС УКРАЇНИ ГУМВС УКРАЇНИ В АВТОНОМНІЙ РЕСПУБЛІЦІ КРИМ
СІМФЕРОПОЛЬСЬКЕ МІСЬКЕ УПРАВЛІННЯ
17.12.12 № 49/14218
Главному редактору
Всеукраинской общеполитической
газеты «Крымская Светлица»
Качуле В. В.

Уважаемый Виктор Владимирович!
Сообщаю Вам, что Симферопольским ГО ГУМВД Украины в АР Крым поступило обращение народного депутата Украины В. В. Колесниченко по поводу размещения статьи во Всеукраинской общеполитической и литературно-художественной газете «Кримська Светлица» от 09.11.2012 «Революция или переворот», в которой якобы использованы антисемитские и ксенофобские высказывания.
Данный материал по обращению депутата Украины В. В. Колесниченко был зарегистрирован в Журнале единого учета заявлений и обращений о совершении криминального правонарушения и иных действий Симферопольского ГУ ГУ МВД Украины в АР Крым за № 310 от 07.12.2012.
Принимая во внимание, что первоначальным рассмотрением обращения депутата Украины В. В. Колесниченко органом досудебного расследования Симферопольского ГУ НЕ УСТАНОВЛЕНО СВЕДЕНИЙ, КОТОРЫЕ МОГУТ СВИДЕТЕЛЬСТВОВАТЬ О СОВЕРШЕНИИ КРИМИНАЛЬНОГО ПРАВОНАРУШЕНИЯ (виділено редакцією), на основании Закона Украины «Об обращении граждан» и приказа МВД Украины от 10.10.2004 года № 1777 «Об утверждении Положения о порядке работы с обращениями граждан и организации их личного приема в системе МВД Украины» БЫЛО ВЫНЕСЕНО ЗАКЛЮЧЕНИЕ, ЧТО ПРОВЕРКУ ПО ОБРАЩЕНИЮ ДЕПУТАТА УКРАИНЫ В. В. КОЛЕСНИЧЕНКО СЧИТАТЬ ОКОНЧЕННОЙ, МАТЕРИАЛЫ ПРОВЕРКИ СПИСАТЬ В ДЕЛО. (виділено редакцією)
Начальник
полковник милиции
В. Л. Пашинин

* * *

Скільки було витрачено на боротьбу з «ксенофобськими вітряками» у «Світлиці» уваги, паперу, роботи державного апарату, прокуратуролюдиногодин, дорогоцінного депутатського часу самого пана Колесніченка — можна було б при бажанні підрахувати. Але тільки за умови, що оплатить усі ці витрати державі і її контролюючим структурам той, хто все це затіяв. І не з кишені законослухняних платників податків, а з власної! Тоді, може, перед тим, як кидатися в атаку на наступний «вітряк», хтось спершу добре подумає, ще раз перечитає ту ж «Кримську світлицю», помітить, скільки вона передрукувала статей про праведників, що рятували людей у війну, скільки було (і буде!) публікацій про добрих, хороших, талановитих, багатих душею людей — представників усіх національностей, що населяють наш многоликий Крим і всю Україну. На таких людях тримається світ!
І ще на тому, що ці добрі, порядні, хороші люди здатні дати відсіч будь-яким «гангстерам», якої б національності вони не були і який би пост не обіймали.

Віктор КАЧУЛА,
головний редактор «КС»

P. S. Просимо народного депутата України В. Колесніченка передати цей примірник «Світлиці» до дезінформованого ним Посольства держави Ізраїль в Україні — Вам же там, у столиці, все-таки ближче…

“Кримська Свiтлиця” > #5 за 01.02.2013

1 Comment

  1. Таке не можна залишати. Треба подати на Калєснічєнку в суд. Так на пару мільйончиків матеріально-моральної шкоди.

Comments are closed.