Жителі Кременчуччини вимагають відставки голови райдержадміністрації

Вони не хочуть, щоб зона екологічного лиха перетворилася у зону екологічної катастрофи

13 лютого жителі Кременчука та Кременчуцького району, активісти ВО «Свобода», громадських організацій і представники творчої інтелігенції пікетували Кременчуцьку райраду та райдержадміністрацію.

На масову акцію протесту людей спонукали наміри районних чиновників віддати 1/5 частину району (!) під кар’єри та гірничо-переробні підприємства олігарха й за сумісництвом позафракційного народного депутата України Костянтина Жеваго.

Це при тому, що екологи давно б’ють на сполох: промислова зона Кременчук-Комсомольськ стала зоною екологічного лиха задовго до будівництва жевагівського сталеплавильного комбінату «Ворскла-Сталь». Один тільки ставок-випарник Кременчуцького нафтопереробного заводу назавжди (!) отруїв підземні води населених пунктів навколишніх сільрад. Понад три десятки років у відповідь на волання селян про допомогу нафтопереробники обіцяють запровадити сучасну систему очистки стоків, та насправді відбувається, як у тій народній приказці: казав пан: «Кожуха дам!», та тільки слово його тепле…

Чи не півстоліття вітри розносять по Україні отруйний пил хвостосховищ Комсомольського ГЗК, що поховали під собою десятки недосліджених тисячолітніх курганів, а котлован самого кар’єру глибиною майже 500 метрів і протяжністю 12 кілометрів зяє виразкою на тілі Землі. 100% продукції Полтавського ГЗК йде за кордон, туди ж – і левова частка прибутку, залишаючи жителям Кременчуччини та всієї Наддніпрянщини страшні екологічні проблеми.

Кілька років тому розпочалася розробка другого – Єристівського рудного кар’єру. Не терпиться пану Жеваго запустити й третій кар’єр – Біланівський, що він і почав робити, незважаючи на те, що торік громадські слухання жителів Біланівської сільради категорично не дали на це згоди.

Та хіба олігарх, який більше живе за кордоном, а Кременчуцький район розглядає як туземну колонію для отримання надприбутків від викачування надр, дослухатиметься до народу чи дотримуватиметься законів, які він як законодавець ухвалює?! Недарма Карл Маркс писав у «Капіталі», що немає такого злочину, на який би не пішов капіталіст заради 300% прибутку…

Страшні речі розказували селяни-пікетувальники, які проти власної волі стали сусідами жевагівських промислових гігантів.

Від кухні Лариси Сокол у селі Солонці до споруджуваного комбінату «Ворскла-Сталь» – метрів двадцять. Вікна вікрити неможливо через пісок, що несе вітер з будівельного майданчика, та гул великотонажної спецтехніки, від якої двигтить хата; ті ж машини повністю знищили тверде покриття на дорозі. І нікому до того немає діла!

Катерина Строган розповідає, що Дмитрівська сільська рада віддала Жеваго 44 гектари земель запасу під Біланівський ГЗК. Односельці припускають, що активне сприяння їхнього сільського голови Антоніни Прядко бізнесу олігарха, яка поміняла квиток Соцпартії на Партії регіонів, ним ним же і оплачене. Біланівський кар’єр ще офіційно не існує, але на 44 гектарах уже знятий верхній шар грунту, територія жорстко охороняється, а великовагові вантажівки їздять прямо по людських земельних паях. І на скарги власників паїв ніхто не реагує!

Зінаїда Забурдіна з Дмитрівки розказала, що державні акти на свої земельні паї вони отримали 11 листопада 2011 року (точніше, їм їх у сільраді показали, але не видали на руки), а вже 25 листопада всім селянам вручили папки з документацією на їх продаж, де вже була й грошова оцінка паїв незалежно від розміру – 60000 гривень. Покупцем виступав… Біланівський ГЗК.

Лідія Ян обурюється «беспределом», який собі дозволяють представники великого бізнесу: від Солониці до Дмитрівки вирубали всі дерева по обидва боки дороги, перетворюючи квітучий край на пустельний пейзаж, але ніхто на них і пальчиком не посварив!

У колодязях Дмитрівки практично зникла вода. Тож і до них добралася біда, яка свого часу спіткала Бондарівську сільраду, де через зараження підземних вод стоками нафтопереробки десятки років привозять питну воду. Але ж городи люди поливають з колодязів! Тож самі себе труять вирощеними овочами і домашнім молоком, яйцями та м’ясом.

Присутні на мітингу неодноразово з вдячністю згадували бондарівського сільського голову Леоніда Заїченка, який на відміну від інших своїх колег тепер чи не єдиний, хто захищає інтереси своїх виборців.

Протестувальники тримали гасла: «Руки геть від нашої, Богом даної землі!», «Ганьба ворогам екології!», «Полтавщина – серце України! Не виривайте її серце!», «Не дамо перетворити Кременчук на Чорнобиль!» та ін.

Учасники пікетування ухвалили резолюцію-звернення до депутатів Кременчуцької районної ради (голова – Василь Кравченко) щодо затвердження Схеми планування території Кременчуцького району, яке було внесено в порядок денний 18-ї сесії шостого скликання.

У резолюції, зокрема, йдеться про те, що Кременчуцька РДА (голова – Юрій Нагорний) замовила, а Біланівський гірничо-збагачувальний комбінат оплатив (!) проект «Схеми планування території Кременчуцького району», суть якої полягає в розширенні гірничорудної імперії транснаціональної компанії Ferrexpo і її найманця Костянтина Жеваго за рахунок полтавських чорноземів.

Під загрозою опинилися 18 тисяч гектарів землі – 1/5 частина території Кременчуцького району. Реалізація плану освоєння Біланівського родовища залізистих кварцитів передбачає відселення мешканців 14-ти сіл Дмитрівської, Пришибської, Бондарівської, Демидівської та Запсільської сільрад Кременчуцького району!

Будівництво третього гірничо-збагачувального комбінату в Кременчуцькому районі призведе до безпрецедентного техногенного навантаження на оточуюче середовище, яке супроводжуватиметься безповоротними змінами природного ландшафту і геологічної системи регіону, руйнівними процесами в гідрогеологічному режимі підземних та поверхневих вод, а також значним накопиченням додаткових промислових відходів, що збільшує загрозу для життя і здоров’я людей. Кременчуцькі екологи застерігають, що якщо Біланівський ГЗК почне діяти, весь ставок-випаровувач «Укртатнафти» інфільтрується у тіло кар’єра, а феноли отруять усе живе у водах і в повітрі. До слова, саме фенолами був отруєний Віктор Ющенко.

Керівництво райради та РДА, вважають пікетувальники, маніпулює Законом України «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, і які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності» та нехтує обов’язковим врахуванням думки громадськості й вимогами Концепції сталого розвитку, основний принцип якої – розвиток економіки при постійному поліпшенні якості навколишнього середовища та вирішення соціальних питань.

На початку сесії виступила депутат Кременчуцької районної ради, професор Кременчуцького національного університету ім.Остроградського Ганна Капустян, член ВО «Свобода», котра й зачилала резолюцію мітингу, наголосивши на основних вимогах: зняти з порядку денного сесії розгляд скандального питання й відправити його на доопрацювання, вилучивши зі змісту Схеми наміри щодо будівництва Біланівського ГЗК; звернутися до Президента України Віктора Януковича із вимогою відставки Ю.Нагорного з посади голови РДА за порушення ним конституційних прав і свобод громадян; довести до акціонерів лондонської біржі IPO інформацію про те, що Костянтин Жеваго використовує мандат народного депутата України для лобіювання власних бізнесових інтересів; звернутися до Верховної Ради України з проханням взяти під парламентський контроль питання екологічної експертизи «Схеми планування території Кременчуцького району Полтавської області» й інших проектів, пов’язаних з промисловою розробкою Біланівського ГЗК, та провести місцевий референдум з питання про заборону розширення видобутку залізистих кварцитів на Полтавщині.

Останнє має під собою наукове підгрунтя, адже є новітні технології виготовлення залізорудних котунів із суміші новодобутої руди та шламу, який ще містить досить великий відсоток заліза. Тож з часом могли б стати меншими чи зникли б рукотворні терикони навколо Комсомольська. Але це якщо думати про збереження довкілля, а не про найшвидше примноження нулів на закордонних рахунках…

Чомусь тільки свободівці підтримали жителів Кременчуччини у їхній боротьбі за право безпечно жити на своїй землі. На сесії виступили народний депутат Юрій Бублик та його побратим з фракції ВО «Свобода» Олег Сиротюк.

Вони наголосили на тому, що перспектива розвитку Біланівського ГЗК, без перебільшення, зачіпає подальшу долю не лише тих, хто живе нині, а й наступних поколінь, а розвиток економіки не повинен ставити під загрозу здоров’я й життя пересічних українців, які на відміну від олігархів, не мають фінансових можливостей переїхати в екологічно чисті місцевості.

Видно, владці злякалися народного спротиву, підтриманого парламентаріями.

Питання про Схему планування території Кременчуцького району було знято з порядку денного цієї сесії – на доопрацювання.

Втім, немає жодних гарантій, що олігархи та продажні чиновники відмовляться від своїх намірів перетворити район у гігантський кар’єр, наживаючи мільярди за рахунок нехтування прав своїх бідних співвітчизників та нещадної експлуатації природних ресурсів.

Людмила Кучеренко