14-20 березня фестивальну кіновесну розпочне IRISHFEST: Нове кіно Ірландії

14 березня у четвер, у Києві, Львові, Одесі та Харкові розпочнеться IRISHFEST: Нове кіно Ірландії. Четвертий поспіль кінофестиваль «країни трилисника» привезе в Україну 7 родзинок фестивального сезону та представить ірландський погляд на музику, кіно і навіть фотографію.

 

Відкриє фестиваль стрічка Good Vibrations від режисерського тандему Лізи Баррос Д’Са та Ґлена Лейберна. В основу покладена реальна історія Террі Хуллі. У неспокійні 70-ті роки він відкриває у Белфасті музичну крамничку і стає хрещеним батьком ірландського панку. Фільмвідкривав минулорічний МКФ у Карлових Варах та став володарем премії IFTA (Irish Film and Television Awards)

 

Ще одна жінка у режисерській палітрі фестивалю – Кірстен Шерідан зі своєю стрічкою Ляльковий дім. Дочка одного з найвідоміших ірландських режисерів Шерідана, у 2002 році Кірстен презентувала свою роботу Дискосвині на МКФ «Молодість», а фільм Авґуст Раш номінували на Оскар у категорії «Найкраща оригінальна пісня». Ляльковий дім – фільм про групу підлітків, що однієї ночі вривається в багатий будинок.

 

Історію ще однієї переламної ночі розповість Ленні Абрахамсон у фільмі Що зробив Річард. Красунчик-атлет та лідер мажорної тусівки Річард вважає, що світ навколо належить йому, аж ось його ілюзії розбиваються вдрузки. Нещодавно стрічка отримала 5 премій IFTA (Irish Film and Television Awards) у категоріях “Найкращий фільм”, “Найкращий актор”, “Найкращий режисер”, “Найкращий монтаж” та “Найкращий сценарій”. Ленні Абрахамсон здійснив прорив в ірландському кіно: його другу повнометражну стрічку Garage (2007) показали на Каннському МКФ у програмі Director’s Fortnight. Фільм отримав нагороди CICAE Art та Essai.

 

Дні «Стелли» Тадеуша О’Саллівана – історія любові священика до кінематографу. Отець Деніел Беррі відкриває у своєму містечку кінотеатр, ароти нього постає ледь не все місто. Головну роль виконав Мартін Шин. Актор вдало зобразив образ священика-кіномана, здатного заснувати власний кінотеатр, пішовши супроти усього міста.

 

Стрічка Пірс Джерарда Хьорлі з ним же в головній ролі – ірландські Батьки й діти на мальовничому узбережжі. Фільм розповідає про повернення додому Джека МакКарті, якого викликає додому нібито помираючий батько. Син знаходить татуся живим і здоровим, але вирішує лишитися і позбирати за тата борги.

 

Must-see для меломанів – Тиша Пата Коллінза – унікальна історія звукорежисера Йоґанна. Перед хлопцем ставлять непросте завдання: знайти та записати на плівку тишу в місцях, де немає створених людиною звуків. Саундтрек називають геніальним, а пейзажі в фільмі – незабутніми.

 

Родзинка програми – документальна стрічка Обід на хмарочосі Шона О Куалена. Режисер витончено і напрочуд цікаво розповідає історію створення легендарної однойменної фотографії, зробленої на 69-му поверсі відомого хмарочоса GE Building.

 

Відкриття фестивалю відбудеться 14 березня у кінотеатрі «Київ».

 

Акредитація на показ для журналістів – Анна Корягіна, anna.koriagina@gmail.com, 063 67 62 059.