15 березня в Таращі. 16 березня у Гнатівці

Прес-реліз № 674

Роман Коваль

Про славне минуле, про часи, коли кожне село Таращанщини було сотнею, а кожна волость – козацьким полком, розповість таращанцям дослідник Визвольної боротьби Роман Коваль. Йтиметься про Таращанський кіш Запорозької Січі Оверка Куравського. Влітку 1920 року Таращанський кіш тиждень не пропускав на Київ 1-шу Кінну армію Будьонного, яка сіяла спустошення на своєму шляху і якій досі ніхто не наважувався кинути виклик.
Роман Коваль представить нові книжки Історичного клубу “Холодний Яр”, зокрема розвідку про автора першої Шевченкіани Михайла Гаврилка, та документальний фільм “Отамани Холодного Яру”.
У зустрічі візьмуть участь народні депутати України Олег Гелевей та Юрко Сиротюк, заступник голови ВО “Свобода” з молодіжних питань Руслан Адрійко, голова Київської обласної організації ВО “Свобода” Олександр Марченко, голова Таращанської районної організації ВО “Свобода” Надія Ямкова та заслужений артист України кобзар Тарас Силенко.
Зустрічі відбудуться з гімназистами Таращанської гімназії “Ерудит” 15 березня 2013 р. о 13.00 (по вул. Тараса Шевченка, буд. 39) та в кав’ярні “Світанок” (вул. Рози Люксембург, буд. 63/73). Оця друга зустріч мала відбутися в конференц-залі Таращанського аграрного коледжу, але через тиск влади її директор Володимир Рябець в останню мить відмовив організаторам у приміщенні. І це, попри те, що заявку подав народний депутат України Олег Гелевей (закон зобов’язує надавати народному депутатові приміщення насамперед і безоплатно).
Чинився тиск і на директора Таращанської гімназії “Ерудит” Ларису Скабу. Ось що вона написала в листі до Романа Коваля 14 березня: “Радіємо, пане Романе, що їдете до моїх гімназистів! Безмежно за це вдячна… Події останнього часу складалися так, що значній частині наших дітей вдалося зануритися в національно-патріотичну тему та своєрідну Шевченкіану. Відбулося кілька змістовних зустрічей, зокрема із заслуженим артистом України кобзарем Тарасом Компаніченком у Мамаєвій слободі на День рідної мови 21 лютого цього року. Це був захід тільки для наших дітей – Тарас Компаніченко приділив нам три години. Тиждень тому всі старшокласники побували на зустрічі з народним артистом України, лауреатом Національної премії ім. Тараса Шевченка Анатолієм Паламаренком, який продовжив наше патріотичне виховання. Нещодавно всі учні 8 – 11 класів переглянули фільм “Стеком і шаблею”. Обговорювали його на уроках образотворчого мистецтва та історії. Зустріччю з Вами завершиться тиждень пам’яті Тараса Шевченка.
На уроках історії ми зробили екскурс в добу УНР, щоб зрозумілішим для дитячої аудиторії була Ваша розповідь про Таращанщину. Ця тема нам невідома зовсім – ми вперше про це слухатимемо. В нашому залі 120 місць (плюс 30 доставлених стільців). На зустріч забираємо дітей 8 – 11 класів. Їхній вік – 13 – 16 років. Запрошуємо й деяких учнів 6 та 7 класів, тих, які, на нашу думку, готові це чути. Запрошено й увесь педагогічний колектив. Це не єдиний “продвинутий” колектив у Таращі, проте це перший у Таращанському районі, який вийшов на Помаранчеву революцію. Ми проводимо багато заходів для національно-свідомих українців, але часто змушені завуальовувати – щоб вража сила нас не зачепила. Всі діти знають, що у нас буде зустріч з відомим письменником. Вони були у Вікіпедії, на вашій сторінці ВКонтакті. Маємо багато запитань і тем, які хочемо обговорити з Вами – вони навіяні фільмом та зустрічами з Тарасом Компаніченком і Анатолієм Паламаренком. До зустрічі!”

16 березня у Гнатівці

16 березня 2013 р. в селі Гнатівка Києво-Святошинського району Київської області відбудеться урочисте відкриття меморіальної дошки, присвяченої Окремому запорозькому загонові Армії УНР. Початок заходу о 10:00 біля цвинтарної каплиці Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ КП.

Їхати від станції метро “Нивки” мікроавтобусами маршрутів 727, 765, 372.
Попросити зупинити в селі Гнатівка. Вартість проїзду 6 грн.

Докладніша інформація за такими номерами телефонів:

093-725-67-45 (Павло Подобєд), 066-755-39-26 (Андрій Ковальов).

Вшануймо українських героїв разом!

16 і 17 березня на телеканалі “Культура”

ВІДБУДЕТЬСЯ ПОКАЗ ДВОСЕРІЙНОГО ДОКУМЕНТАЛЬНОГО ФІЛЬМУ ОЛЕКСАНДРА ДОМБРОВСЬКОГО “ПРОЧИТАЙТЕ ТУЮ СЛАВУ” – ПРО ЖИТТЯ І ТВОРЧІСТЬ ПИСЬМЕННИКА РОМАНА КОВАЛЯ.

У фільмі прозвучить не лише розповідь Романа Коваля про свій рід-родину, але й думки про його творчість визначних творців української культури – кобзарів Тараса Силенка і Василя Литвина, скульпторів Михайла Горлового та Руслана Найди, письменника Василя Шкляра, тележурналіста Андрія Охрімовича, професора Любомира Пирога та рок-музиканта Сергія Василюка.

Першу серію можна буде побачити 16 березня 2013 р. о 18.00 (повтор 17 березня о 13.00), 2-гу серію – 17 березня о 18.00 (повтор 18 березня о 13.00).

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”

Koval_r@ukr.net