Політична бійка в Тернополі

Якщо хтось хотів побачити, як уміють не лише на телеекрані махати кулаками народні депутати, то він міг стати свідком такого ввечері 4 березня.

Як у Партії Регіонів, так і у ВО “Свобода” є чимало гарячих голів. Вони й спровокували бійку у приміщенні Тернопільської обласної ради. Можна довго дискутувати, хто саме спричинив те, що ви можете побачити на відео.

По-перше, регіонали могли надіслати когось одного зі своїх, аби він зачитав звернення від зборів, які проводили на третьому поверсі. Але вони прийшли із “підсиленням”.

По-друге, свободівці могли дати Петру Гочу зачитати той текст, який склали його однопартійці, а тоді вже кричати “Ганьба!”. Натомість народний депутат Михайло Головко першим копнув по ногах Петра Гоча. Тієї іскри саме бракувало…

Нагадаємо, за ініціативи ВО “Свобода”, о 17.00 розпочалися збори політичних партій і громадських організацій. Причому проходили вони спокійно, виважено. Хоча людям – це переважно були лідери націоналістичних і патріотичних організацій літнього віку – довелося присісти на крісла просто у коридорі, точніше холі, що по сусідству із кабінетом №532.

– Ми попередили про наше зібрання, – каже голова зборів Володимир Стаюра. – І раптом саме сьогодні тут, у залі, де мало відбутися наше зібрання, почали робити ремонт. У зал на третій поверх нас не пустили.

У коридорі дійсно досить неприємно тхнуло мастикою чи чимось на це схожим. Люди не нарікали. Висловлювалися по суті. Пропонували зміни і доповнення до звернення від громади Тернопілля до керівництва країни та прокуратури. “Свободівці” вкотре нагадали про те, що не можуть брати участь у сесіях облради, оскільки до зали не вводять їхніх депутатів.

– Ми знаємо, хто в цьому винен, хто блокує роботу ТВК, – каже Володимир Стаюра. – Принципи роботи ТВК – бандитські, як і були, хоча склад комісії змінився.

Звісно, всі звинувачення свободівця лилися на голову голови обладміністрації Валентина Хоптяна. Він і на сесії облради не ходить, і не дозволяє членам ТВК від провладних партій у засіданнях брати участь, і навіть на роботі – у своєму кабінеті вже кілька днів не з’являється.

– Невже ми такі безсилі, що не можемо навести лад у своїй області? – запитує голова Всеукраїнського об’єднання ветеранів Андрій Клим. – Чому не опублікують прізвища і фото тих, хто не ходить на збори ТВК? Нехай люди знають своїх “героїв”…

У залі лунали закликали до акцій протесту. Навіть були пропозиції про перекриття міжнародної автотраси чи залізничної колії. Однак це були, як кажуть, квіточки, до ягідок дійшло, коли у хол ввійшли кілька десятків представників других зборів. Їх скликали провладні партії. Вони на третьому поверсі будинку облради підготували своє звернення від “представників громадських організацій та установ, які потерпають від неприйняття бюджету-2013”.

“Гості” вимагали, щоб депутати-свободівці негайно з`явилися на сесію обласної ради і ухвалили кошторис Тернопілля на цей рік. Гуманітарний заступник голови обладміністрації Петро Гоч вийшов до імпровізованої трибуни і лише спробував зачитати щось з аркуша, як отримав удар по ногах від нардепа Михайла Головка. Той якраз сидів у першому ряду.

Тоді й почалося. Врешті дійшло до шарпанини і кулаків. Свободівці і регіонали пішли стінка на стінку. В залі зчинився страшний крик. Натовп скупчився у дальньому кінці зали. Через хвилину-дві наперед знову вийшов Петро Гоч. Губа у нього кровила, на штанах був слід від ребристої підошви чийогось черевика. Промовити чоловікові хоч слово вже не дали.

Найбільше у натовпі відзначилася блондинка середнього віку, яка прийшла разом із регіоналами. Вона кричала до всіх партійців-опозиціонерів, що вони брехуни, шарпала за сорочку депутата Степана Барну. Коли її попросили представитися, жінка крикнула, що вона – звичайна громадянка і має право там бути. Так, і сказала: “У мене довідка є, що я нормальна, тому ви не можете мені рота закрити…”

Розбороняючи найзапекліших, зірвав голос до хрипоти Володимир Стаюра. Він закликав іншого заступника губернатора Юрія Желіховського, щоб той забрав людей із зали. Мовляв, навіщо ви людей привели і цим спровокували сварку.

Втім, втихомирити “бійців” вдалося не йому і не відразу. Спочатку розбороняв гарячі голови лише заступник начальника УМВС – начальник міліції громадської безпеки Василь Облещук. Згодом йому на підмогу прийшли зо два десятки молодих хлопців у формах. Вони вивели більшість крикунів за межі холу. Там знову залишилися лише учасники зібрання громади, скликаного свободівцями.

Нардепи Олег Сиротюк та герой вечора Михайло Головко виголосили за чергою полум”яні промови.

Після гнівних виступів кількох керівників громадських організацій присутні прийняли “Звернення національно-патріотичних сил Тернопільщини до населення області” та “Звернення до громадян України”, в яких тернополяни закликали до боротьби за відновлення законності та конституційного порядку, до безкомпромісної боротьби з режимом злочинців. Причому ухвалили ці документи одноголосно. Завершили засідання Гімном України.

До речі

Протистояння має шанс продовжитися. На 9 або 10 березня (наразі з датою визначаються) планують скликати віче громади Тернопілля. Його мета, за словами організаторів, така ж, як і у зборів громадських лідерів. Чим обернуться ті події, ми незабаром побачимо.

20minut.ua…….

3 Comments

  1. мабуть з’являється шанс розпочати всенародне повстання проти влади злочинців. слава Україні!

  2. ПР дограється. Вже два роки блокує реєстрацію десь до 20 депутатів.

  3. Tа “блондинка середнього віку” -сумно відома у Підволочиську Лєнка Васнєва.Правдива рєгіоналка , з крімінальним минулим.

Comments are closed.