У Рожищенському районі розвиватимуть зелений туризм і створять профільну Програму

ПРЕС-РЕЛІЗ

Прес-служба

Волинського Інституту Підтримки

та розвитку Громадських Ініціатив

(0332) 723803

e-mail: press.vipgi@mail.ru

У Рожищенському районі розвиватимуть зелений туризм і створять профільну Програму

У Рожищенському районі розроблятимуть Програму розвитку сільського зеленого туризму на 2013-2018 роки. Про це повідомили вчора під час презентації проекту “Проведення адвокасі кампанії спрямованої на розвиток сільського зеленого туризму, як одного з пріоритетних напрямів діяльності територіальних громад Рожищенського району”.

Рожищенський район вже має певні здобутки щодо розвитку туристичної галузі: тут розробляють туристичні маршрути, ведеться робота з народними умільцями. Однак без підтримки влади серйозних результатів досягнути доволі важко. У країнах, де на сьогоднішній день зелений туризм вважається одним з найбільш рейтингових, наприклад, Австрії, Угорщині, Польщі, програми розвитку існують вже не один рік. Селян, які вирішили займатися цією справою, всяко стимулюють через надання різного роду пільг і стратегічної підтримки з боку місцевої влади.

Цим же шляхом вирішили піти і у Рожищенському районі, використовуючи позитивний досвід розвинених європейських країн. У Програму розвитку зеленого туризму закладуть комплекс заходів, які мотивуватимуть селян до ведення такого виду підприємницької діяльності і створюватимуть сприятливі для цього умови.

За словами Петра Лавринюка, Президента Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив, базові капіталовкладення у зелений туризм сьогодні мізерні, але наявність програмного документу, який підкреслить пріоритетність галузі і міститиме фінансовий елемент, зможе повернути ситуацію на покращення. До того ж, це стане поштовхом до економічного розвитку території і залучення додаткових коштів.

«У структурі Рожищенської районної ради туризмом, в тому числі й зеленим, опікується відділ культури і туризму, однак акцент на розвиток туристичної галузі не ставиться нажаль… Хоча потенціалу району для успішного розвитку зеленого туризму більш ніж достатньо,» – каже начальник цього відділу – Тетяна Новосад.

Вона позитивно сприйняла ідею розробки Програми і пообіцяла взяти активну участь у її впровадженні у разі затвердження міською радою. З великим ентузіазмом сприйняли ініціативу й голови сільських рад, які були присутні на заході, адже зелений туризм – це хороший шлях розвитку сільських територій, а Програма підтримки цього напрямку забезпечить сприяння держави і створить додаткові можливості для успішної діяльності тих, хто хоче цим займатися.

 

Проект «Проведення адвокасі кампанії спрямованої на розвиток сільського зеленого туризму, як одного з пріоритетних напрямів діяльності територіальних громад Рожищенського району» став одним із переможців першого туру обласного конкурсу адвокаційних ініціатив, який проводиться Волинським Інститутом Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив за сприяння Міжнародного фонду «Відродження в межах проекту «Територія позитивних змін».

DSCN1214