“Чорний Ворон: п’ять біографій”

14 травня 2013 р. о 18.00 у Києві в Національному музеї Тараса Шевченка (бульвар Тараса Шевченка, буд. 12) відбудеться презентація нової книжки Романа Коваля 

Роман Коваль “Чорний Ворон: п’ять біографій”
Роман Коваль “Чорний Ворон: п’ять біографій”

Це збірка документальних нарисів про отаманів, які мали одне повстанське псевдо – Чорний Ворон. Боролися вони в добу Української Народної Республіки. У кожного з Чорних Воронів своя доля, але історики та краєзнавці часом творять збірний образ, вносячи плутанину, тож автор і вирішив подати ці біографії окремою книжечкою в надії, що тепер не буде плутанини.
Ось назви розділів книжки: “Чорний Ворон з Піщаного Броду”, “Чорний Ворон із Жовтих Вод”, “Чорний Ворон із-під Товмача”, “Чорний Ворон із Криворіжжя”, “Чорний Ворон з Поділля”.
Автор художнього роману “Залишенець” Василь Шкляр за прототип свого головного героя взяв біографію Івана Яковича Чорноусова – Чорного Ворона з-під Товмача. Рядки з вірша саме цього отамана взято як епіграф до книжки:

Тоді ненька Україна наc всіх пошанує,
Як по її широких ланах козак запанує.

У книжці вміщено також вірші Володимира Стецюка, Ольги Страшенко та Володимира Вознюка про Чорного Ворона (Миколи Скляра із Жовтих Вод) та переклад на українську мову Антоніни Литвин народної пісні “Чорний ворон”.

Історичний клуб “Холодний Яр”