Місто, поховане під торгівельними центрами – новий бренд Вінниці.

Ми вчора ходили шукати стару Вінницю.  Там, де колись був ринок “Супутник” тепер зелений паркан і багато будівельної техніки. А в щілину можна побачити великий котлован, частково залитий бетоном. Ви поспішайте заглянути в щілину, скоро там все закидають і вже нічого не побачиш. Найкраще видно з вікна третього поверху найближчого будинку. Ми зайшли в під”їзд і все побачили. Арки від старовинних підвалів. Видно чудово. Обов”язково сходіть, подивіться.

Вінниця загалом не може похвалитись великою кількістю старожитностей. І я розумію чому. Схоже, що ті, хто визначає міську політику, вигадали один простий спосіб збереження давніх пам”яток. Найкраще – закидати їх землею і збудувати над ними торгівельний центр. А мені здається, що можна знайти рішення, при якому і підвал зберігся б, і центр побудувався б. Наприклад, фрагмент підвалу вісімнадцятого століття “вмонтувати” в інтер”єр торгівельного центру. Трішки подумати, як це зробити. І гарно було б, підеш купувати чоботи на зиму, а поряд з сучасним бутиком – вхід до підвалу старовинного, і можна старі цеглини помацати, чи хоча б за склом побачити. От у Варшаві повністю відновили зруйновані під час війни старовинні споруди. А Вінниця теж хоче бути європейським містом. Хіба європейськість не передбачає збереження історичних цінностей. І, до речі, теза про те, що ці арки жодної цінності не мають, мене не переконує. Чомусь мені здається, що будь-яка річ з вісімнадцятого століття має цінність. Через свій вік.

Скільки “лиць і легенд” бачили ці цеглини, та що я переконую, сходіть, подивіться на них, поки ще є можливість. Бо інакше, як у цитаті з іншого вірша “Місто Ур зсипає сміття, зсипає сміття на свою історію”.

На фото можна побачити контури арок. Фото від Софії Мельник. Нам вчора не вдалося сфотографувати так, щоб можна було побачити арки.

Оксана Яцюк

892341_576322012386139_612190189_o 892433_576322072386133_1643711941_o

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

2 Comments

  1. есть смысл в статье… добавлю, что все эти ТРЦ- ни что иное, как обычный базар из кучит тех же лавочек и лохотроном, только загримированный и подороже…

  2. Вже багато разів можна впевнитись у тому, що нинішня міська влада, намагається з міста вінниці зробити новий Єрусалим, для того щоб в кінці каденції свого керування залишити місто Вінницю, і перебратись до настоящого Єрусалиму. Свідчення тому є систематичне засипання міста кам’яною сіллю, яка розтанувши знищує всі живі насадження, а стікаючи до річки – забруднює не тільки воду, але і все що там у воді живе. Наше місто з благословення міської влади, перетворилось у суцільну церкву московії, де скоро з однієї церкви, за декілька кроків, можна потрапити до іншої.

Comments are closed.