Молоде покоління українців сьогодні демонструвало європейським дипломатам своє прагнення бачити Україну в Європі

Сьогодні близько двох десятків молодих людей з новоутвореного руху “Європейське покоління”, ініціатором заснування якого виступив Громадянський рух “Відсіч”, провели низку акцій біля представництва Європейського Союзу в Україні та посольств чотирьох країн (Польща, Данія, Нідерланди, Литва), міністри закордонних справ яких завтра прибувають з візитом до України.

Молоді люди занесли до представництва ЄС та посольств звернення, в якому просять європейських дипломатів посприяти підписанню угоди про асоціацію України з Євросоюзом, не зважаючи на те, що українська влада не демонструє особливих євроінтеграційних прагнень та не виконує всіх висунутих Україні для підписання угоди умов. Бо, як зазначається у зверненні, “окрім політиків, є ще народ. І більша частина громадян України прагне бачити Україну правовою і демократичною державою в колі європейських народів. А серед молоді прихильників євроінтеграції України ще більше – 60% (цей факт констатував, зокрема, Президент Європейського Парламенту Мартін Шульц). І цей відсоток з часом лише зростатиме, оскільки молодь є майбутнім України”.

Окрім посольства Данії, де молодим людям через домофон біля зачинених дверей посольства запропонували вкинути звернення до поштової скриньки при вході, всюди делегацію “Європейського покоління” зустріли приязно (у представництві ЄС та в посольстві Нідерландів звернення прийняли всередині, з посольств Польщі та Литви до активістів вийшли поспілкуватися працівники цих установ). Активісти розповіли, що ставляться до нинішньої влади ще більш критично, ніж європейці, оскільки “доводиться регулярно боротися з цією владою, аби відстояти громадянські права і свободи” (за час існування нинішньої влади Громадянський рух «Відсіч» провів самостійно або спільно з партнерами понад триста протестних акцій). Однак зазначили, що в разі непідписання угоди “буде покарано не владу, а саме нас. Непідписання угоди означатиме кінець європейської мрії десятків мільйонів українців. Адже розробка, узгодження, парафування угоди про асоціацію зайняли кілька років копіткої праці українських та європейських дипломатів, експертів, політиків. І якщо ця праця буде зведена нанівець, для розробки нової угоди вже не буде ні політичної волі української влади, ні бажання європейських політиків.”

“Непідписання угоди про асоціацію буде сприйнято частиною орієнтованого на Європу українського суспільства як байдужість Європи не лише до України, як держави, але й до українців, як народу. І це зменшить кількість прихильників євроінтеграції в Україні, а наша влада може назавжди покласти край євроінтеграційним процесам, завівши України до Митного Союзу з Росією, Білорусією і Казахстаном.”, – йдеться також у зверненні.

До речі, прийшовши до представництва ЄС в Україні, активісти виявили там не лише журналістів, але й ще одних “прихильників євроінтеграції”, незворушні обличчя яких з виразом “не забуду мать Європу й всіх порву за інтеграцію” дуже нагадували тих, хто під час протестних акцій опозиції “альтернативно стояв” біля Верховної Ради й біля “виїзного засідання” на Банковій під гаслом “Молодь за Європу”. Ці “євроінтегратори” тримали поряд з двома намальованими вручну плакатами “за Європу” у значно більшій кількості виготовлені фабричним способом дорогі банери з зображенням народного депутата від “Батьківщини”, голови Комітету  з питань європейської інтеграції Григорія Немирі, звинувачуючи його у корупцію. Коли активісти з “Європейського покоління” відмежувалися від таких “колег”, ставши безпосередньо біля офісу представництва ЄС (“колеги” стояли на вулиці Володимирській, звертаючись більше до перехожих, ніж до європейських дипломатів), “євроінтегратори” організовано перемістилися слідом за ними, тож “Європейському поколінню” довелось настійливо попросити їх не змішувати два заходи й стати окремо від них. Були побоювання, що такі самі “євроінтегратори” зустрінуть активістів “Європейського покоління” й біля посольств, але там їх не виявилося.

Наступна акція руху “Європейське покоління” відбудеться завтра о 13.00 на Майдані Незалежності (біля монументу Незалежності”) й носитиме назву “Забіг з перешкодами за євроінтеграцію”. Учасники акції продемонструють, які саме перешкоди постійно заважають нашій державі інтегруватися в ЄС.

 

2 Comments

Comments are closed.