У Кременчуці власник телекомпанії «Візит» заявляє про спробу рейдерства

Олександр Мельник, власник приватної телекомпанії Кременчука, заявив, що за вказівкою міського голови Олега Бабаєва у нього збираються відібрати телекомпанію шляхом рейдерського захоплення.
Про це О.Мельник, директор приватної телекомпанії «Візит» заявив на сьогоднішній прес-конференції.

Надалі міська влада Кременчука робитиме все від неї залежне, аби взяти під контроль кременчуцьку телекомпанію «Візит».
Мер міста Олег Бабаєв минулої п‘ятниці, 12 квітня, заявив, що докладе максимум зусиль для того, щоб «повернути телекомпанію «Візит» кременчужанам.

«Це завдання має стояти перед нами і ми повинні його виконати», – за присутності аж трьох телекамер та великої кількості журналістів заявив Олег Бабаєв. І повідомив, що судом накладено арешт на все майно приватної телекомпанії.

Якими саме методами примусять кременчуцьку телекомпанію «Візит» з 20-річною історією стати комунальною? Через суд. Мер пояснив: комунальна телерадіокомпанія (КТРК) подала до Автозаводського райсуду на телекомпанію «Візит» і вимагає від неї майнові права юридичної особи, про яку нині вже мало хто пам’ятає – техно-торговий центр «Електрон». Нібито саме цій юрособі й належить все майно нинішнього «Візиту», яке слід повернути «народу».

На питання, яким чином, кременчужани отримають свою частку приватного телеканалу, мер пояснив: через громадський контроль…

Спочатку був «Телеграф», потім «Кремінь», дійшла черга і до «Візиту»

Виборюватимуть чиновники майно та цензуру з допомогою суду. Така практику вже існувала а нині черга ПТК «Візит». Вона – вже третя з міських засобів інформації, які потрапляють під прес влади.

До цього була незалежна газета міста – « Кременчуцький Телеграф», чиї справи міцно зависли у судах різних інстанцій. Мерія тиснула на газету, погрожуючи позносити її кіоски для розповсюдження газети, а потім відкопали колишнього співвласника газети, який заявив про свої права на бренд. Головний редактор «Телеграфу» Сергій Кулясов заявив про замах на свободу слова і закликав колег якомога ширше висвітлювати перебіг судового процесу. Далі були переговори з владою і знову суди, що не завершилися і досі…

Також у судах з мерією застрягла й опозиційні газета «Кремінь», редакцію якої намагаються будь-що виселити з комунального приміщення. Попри те, що закон забороняє владі розривати договори оренди зі ЗМІ. На подання прокурора міста, який вимагав дотримуватися закону, міськвиконком «начхав», прийнявши рішення його відхилити.
Нині ж справа дійшла і до телевізійників.

У травні війні Бабаєв vs «Візит» виповниться рік

Війна мера Олега Бабаєва проти приватної телекомпанії «Візит» триває майже рік.

У травні 2012-го «Візит» відмовився транслювати офіційні телепередачі міськвиконкому «Пульс влади» та прямі ефіри мера, вимагаючи сплатити борг за надані інформаційні послуги з початку року.

Мер у відповідь прийняв рішення розвивати комунальну КТРК і перевів трансляцію її передач на обласний телеканал «Лтава». Чиновники заговорили про «правильні новини», які повинні мати ексклюзивну інформацію, мер Бабаєв заявив, що на «Візиті» існує цензура, бо його не показують у новинах, а журналісти «Візиту» почали скаржитися на «перекритий кисень» – необґрунтовані відмові у наданні інформації з боку керівників різноманітних управлінь мерії та директорів комунальних підприємств. Залякали навіть рядових учителів та медиків, для яких поява в ефірі «Візиту» прирівнюється тепер до можливості вилетіти з роботи…

За ініціативи мера міська рада також прийняла рішення достроково розірвати договори оренди землі під іншими комерційними об’єктами, що належать родині Мельників – павільйонами на комунальному Ново-Іванівському ринку та яхт-клубом «Посейдон». Однак, і Полтавський господарський, і Харківський апеляційний визнали ці рішення незаконними.

Мер хотів 50% «Візиту»? Місту чи кому?

Мер неодноразово заявляв, що тепер він на «Візит» – ні ногою, бо там «цензура». Однак, в медіасередовищі пройшли розмови про те, що напередодні офіційного оголошення чергової серії війни він таки зустрічався з власником приватної телекомпанії і нібито просив половину «Візиту».
Газета «Програми плюс» запитала про це у Олега Бабаєва на прес-конференції і він заявив, що хотів, аби Олександр Мельник добровільно віддав телекомпанію у комунальну власність, без суду. Натомість власник телекомпанії трохи інакше говорить про суть розмови. «Він мене спитав, а хто засновник «Візиту». – Кажу «я», – переповідає О.Мельник розмову з мером. – Він спитав: «Ти не хочеш 50% віддати?»

Коли я спитав, як це «віддати»? – він перейшов: «Та ось для міста…». Тоді я запропонував віддати половину м’ясокомбінату. На цьому розмова закінчилася» (Як відомо, меру багато років належали акції ПАТ «Кременчукм’ясо»).

В чому звинувачують приватну телекомпанію?

Про суть судових претензій до «Візиту» з боку комунальної ТРК мер розповідає так:
«Починаючи з 90-х років приватної телекомпанії як такої ще не було. Було завдання керівниками міста зробити суспільне телебачення. На це були витрачені кошти міста та підприємств.

Колективне підприємство «Візит» було перереєстровано в приватне не рішенням сесії міської ради, а рішенням тодішнього міського голови Леоніда Білана. Після цього все майно перейшло до родини Мельників. Нині маємо ситуацію: замість того, щоб розвивати громадське телебачення та робити його доступним – давати слово тому чи іншому депутату міської ради чи керівникові міста, їх показують тільки тоді, коли захочуть власники телекомпанії. Вважаю, своїм моральним обов’язком повернути телебачення народу», – такий коментар мера щодо його зустрічі з власником телекомпанії.
«У 90 роках були вкладені кошти міста і сьогодні родина Мельників на мою думку володіє підприємством незаконно», – підсумовує Олег Бабаєв…

Олександр Мельник заявляє про рейдерське захоплення

«Ні серед засновників «Візиту», ні серед засновників ТТЦ «Електрон» ніколи не було кременчуцької влади і ці підприємства не створювалися за гроші міста», – заявляє натомість Олександр Мельник, власник приватної телекомпанії «Візит», який сьогодні провів прес-конференцію.

«Заяву яка подана до суду, розцінюю ніяк інше ніж спробу рейдерського захоплення ТРК «Візит». Колись було утворене мале підприємство «Візит». Потім від цього підприємства відмовився торговий центр «Електрон», де торгували телевізорами. Далі було проведено ревізію, все прораховано. Засновнику, який вийшов з малого колективного підприємства «Візит» були сплачені всі кошти. Всі розрахунки проведено… Жодного посилання на закони. Все – взагалі», – говорить про позов проти нього Олександр Мельник. «До всього там є терміни позовів, а мова про далекі події 20 річної давнини, в яких дії телекомпанії підтверджені документами», – додає він.

Трохи історії

23 роки тому при техно-торговому центрі «Електрон» (який заснував львівський завод із виробництва телевізорів) існував кооператив «Відеоканал».

На його місці виникло мале колективне підприємство «Візит», яке свою частку викупило у тодішнього засновника – ТТЦ «Електрон».
О.Мельник пояснює: Кременчук перебуває у зоні так званого невпевненого прийому телесигналу. Тобто в ті часи навіть продавати кольорові телевізори було певний час заборонено, бо вони не могли якісно «ловити» телесигнал. Щоб виправити ситуацію, створили кооператив «Відеоканал», яке за період 1990-1991 роки налагодило роботу п’яти автономних точок приймання центральних телеканалів у різних районах міста. Тобто грубо кажучи, стояв приймач на висотному 14-поверховому будинку, записував трансляцію на касету, а потім ту касету «крутили» глядачам.

Окрім двох центральних каналів з’явилася можливість мати і ще один, міський канал. Права, «каналом» його назвати важко, бо на той час трансляцію здійснювали, долаючи поняття «неможливо» – з допомогою відеомагнітофонів…
«Можу впевнено сказати: якісне кабельне телебачення з’явилося в місті лише в 1999 році, – говорить Олександр Мельник.

Він розповідає: дійсно на початку 90-х очолював кооператив при ТТЦ «Електрон». Але потім підприємство почало акціонуватися, керівник ТТЦ надіслав О.Мельнику листа, в якому вимагав визначитися з обладнанням, яке належало кооперативу «Відеоканал». Тоді О.Мельник прийняв рішення викупити обладнання й сплатив 650 тисяч радянських рублів. Це було в 1993 році говорить О.Мельник і підкреслює: усі ті документи, які нині міська влада витягнула з рукава, уже були предметом розслідування правоохоронних органів.

У 2000-му році «Візит» обшукувало відділ боротьби з економічними злочинами міського управління міліції, вилучали купу документів. «Мені самому три дні довелося просидіти під арештом. Правда, потім з’ясувалося, що міліціонери з’ясовували мою особу», – розповідає О.Мельник і демонструє постанову старшого слідчого про закриття кримінальної справи проти нього з формулюванням «за відсутністю складу злочину».

Журналісти комунальних ЗМІ запитують про долю грошей, які збирали на міське телебачення керівники промислових підприємств міста.

О.Мельник твердить: дійсно Асоціація промислових підприємств міста та тодішній Кременчуцький міськком комуністичної партії України мріяли про власне телебачення. Навіть вклали кошти великі кошти в купівлю дорогого обладнання на Шауляйському заводі. Але якість того обладнання була приблизно ж такою, як і тролейбусів, що закупило місто», – каже Олександр Мельник і додає: та вся історія стосувалася ТОВ «КТВ», яке до створення «Візиту» взагалі ніякого відношення не має. Де ті гроші і обладнання, треба спитати у тодішніх керівників.

Цей суд у підприємця вже восьмий

Минулої п’ятниці, 12 квітня, в Автозаводському районному суді почалося слухання справи за позовом Кременчуцької комунальної телерадіокомпанії (КТРК) до телекомпанії «Візит». Формальним приводом для позову є рішення сесії Кременчуцької міської ради від 25 грудня 2012 року, яке визначило КТРК правонаступницею давно неіснуючого ТТЦ «Електрон». Головні слухання ще попереду, а перших два судових засідання призначені на 24 квітня та 14 травня. Суд не блокував рахунки та майно «Візиту», лише на прохання позивача виніс заборону на відчудження телекомпанії. «У мене і так сім судових справ з міськвиконкомом. Працює сім юристів і один такий процес щодо яхт-клубу «Посейдон» ми вже виграли. Але це восьма справа і тепер потрібно буде шукати ще одного адвоката», – говорить власник телекомпанії «Візит» Олександр Мельник

Олександр Курилов,
Юлія Билина