У ПАРЄ закликали владу й опозицію знайти спільну мову

Співдоповідачі моніторингового комітету ПАРЄ в Україні Маріетта де Пурбе-Лундін і Маіліс Репс розраховують, що українські політики знайдуть спільну мову й дійдуть згоди щодо реформи Конституції.

Про це йдеться у їхній заяві за підсумками візиту в Україну, повідомляє “ЛІГАБізнесІнформ“.

У ПАРЄ наголосили, що парламент повинен бути головним форумом для політичної дискусії та обговорення між різними політичними силами в країні.

“Це особливо важливо в контексті конституційної реформи, яка необхідна для задовільного вирішення низки найважливіших невирішених зобов’язань щодо судової системи. Важливо, щоб реформа конституції базувалася на якомога ширшому в країні консенсусі між політичними силами. Це важливо для демократичної легітимності Конституції”, – заявили представниці асамблеї.

Вони зазначили, що українські політики повинні подолати розбіжності й знайти консенсус щодо конституційної реформи.

Крім того, представники ПАРЄ відзначили звільнення екс-голови МВС Юрія Луценка.

“Це – важливий крок уперед у вирішенні ситуації, яка, на жаль, домінує у відносинах із європейськими інституціями, у тому числі, і з Парламентською асамблеєю, і яка перешкоджає подальшій європейській інтеграції України”, – констатували вони.

Співдоповідачі висловили сподівання, що “скоро будуть подальші кроки, спрямовані на те, щоб задовільно вирішити питання щодо колишніх чиновників, які перебувають в ув’язненні”.

“Це, а також подолання недоліків судової системи, які відзначалися в резолюції ПАРЄ 1862, украй важливі, якщо країна прагне виконати свої зобов’язання перед Радою Європи, а також для укладання угоди про асоціацію з ЄС, яку ми щиро підтримуємо”, – сказано в заяві.

Українська правда