“Кліо” запрошує на презентацію книuи Є. Сверстюка “Гоголь і українська ніч”

Видавництво “Кліо” запрошує на презентацію нової книжки Євгена Сверстюка «Гоголь і українська ніч». 28 травня о 16.00 у Музеї літератури на Хмельницького

Гоголь не як «співець Сорочинського ярмарку», а як той, хто зазирає в таємничі глибини душі. Через творчість якого до української національної свідомості прийшли Микола Костомаров, Михайло Єфремов та Агатангел Кримський. Гоголь не як опонент Шевченка, а як той, до кого Шевченко звертається «…великий мій друже!»

Нова книжка Євгена Сверстюка «Гоголь і українська ніч» виходить у видавництві «Кліо». Матеріали для видання автор збирав десятиліттями — ще від часів, коли перебував на засланні у 1970-х. Основна ж частина есеїв написана протягом останніх десяти років. До книжки включені такі есеї як «Дитинство», «У Петербурзі», «Між двох культур», «Микола Гоголь в очах земляків», «У колі великих», «Міт про Гоголя і Пушкіна», «Гоголь і Міцкевич», «Гоголь у спогадах Смирнової», «Загрози пошлости й пересічности (Від Гоголя до Чехова)».

Книжка з’являється в своєрідному міжювілейному періоді. 2009 року минуло 200 років із Дня народження Гоголя. Наступного – 200-річчя з Дня народження Шевченка. Ці особистості, їх інтелектуальні та творчі сфери стали певною мірою визначальними для України і ХІХ, і ХХ , і ХХІ сторіччя. Але чи не вперше в українській літературознавчій та публіцистичній традиції саме Євген Сверстюк осмислює їх глибоку спільність – в своїй новій книжці.

Директор видавництва «Кліо» Віра СОЛОВЙОВА каже, що «тема Гоголя для Євгена Олександровича є посутнісною протягом усього життя. Я впевнена, що книжка матиме добрий попит. Адже Гоголь ще довго залишатиметься тією постаттю, яка привертає до себе особливу увагу. До речі, видання вже було представлене на книжковій виставці в Українському домі, і викликало певний резонанс. Видавництво «Кліо» – доволі молоде, і тому дуже важливим є кредит довіри від таких авторів як Євген Сверстюк.»

«Трагічна постать, роздвоєний дух, мученик перехресть, він запліднив ниву української літератури й започаткував ту російську літературу, що вийшла на світовий обшир, – ідеться в анотації до книги «Гоголь і українська ніч». – Його печальний дар гостро відчувати метафізичне зло в банальній пошлості буднів був провісним, як Хлєстаков для епохи большевизму і Чичиков для посткомуністичної пори».

Саме про такого Гоголя – книжка Євгена Сверстюка. Саме про такого Гоголя йтиметься під час презентації, яка відбудеться 28 травня о 16.00 у Національному музеї літератури (вул. Б.Хмельницького, 11).

До виступу запрошені зокрема завідувач кафедри філології НаУКМА Роман ВЕРЕТЕЛЬНИК, журналіст Петро МАРУСЕНКО, мовознавець Лариса МАСЕНКО, доктор філологічних наук, професор Павло МИХЕД, директор Інституту філософії НАНУ Мирослав ПОПОВИЧ, молодший науковий співробітник Інституту літератури НАНУ Олексій СІНЧЕНКО, літературний критик Елеонора СОЛОВЕЙ.

Ведучий – Президент Українського ПЕН-клубу Мирослав МАРИНОВИЧ.

Контакти видавництва “Кліо”: clio.book@gmail.com, (044) 279-92-14