На сесії Полтавської облради провладна більшість «продавила» інтереси Жеваго

Крем РР 13.03  пікетНа останній сесії Полтавської обласної ради, що відбулася 23 травня, чотири рази брав слово Іван Панасенко, депутат від Кременчуччини. Він переконував і голову облради Івана Момота, і голову облдержадміністрації Олександра Удовіченка, і колег-депутатів, що не можна ухвалювати рішення щодо затвердження «Схеми планування Полтавської області» без врахування думки громадськості у такому складному питанні, яке матиме надвичайно негативний вплив на довкілля. Адже мова йде про Єристівський та Біланівський ГЗК та пов’язану з видобуванням і переробкою залізистих кварцитів інфрастурктурою.

Іван Якович нагадав депутатському корпусу про те, що 13 лютого і 13 березня Кременчуцька районна рада двічі на сесіях не змогла прийняти рішення про затвердження «Схеми планування Кременчуцького району», розроблену на гроші Біланівського ГЗК ДНДІ «Діпромісто» ім.Ю.М.Білоконя (м.Київ), якою найбільшому акціонеру британського концерну Ferrexpo, одному з найбагатших в Україні людей Костянтину Жеваго віддається 18 тисяч га кременчуцьких чорноземів, на яких поки що існують 14 сіл. Бо районну адмінбудівлю пікетували жителі кременчуцьких сіл та активісти ВО «Свобода». А народні депутати-свободівці Юрій Бублик та Олег Сиротюк переконали районних депутатів не брати гріх на душу й не створювати поблизу Кременчука другий екологічний Чорнобиль, позаяк промисловий вузол у районі Кременчука-Комсомольська вже багато років як за визначенням фахівців й так є зоною екологічного лиха.

Крем РР 13.03  дитинаНагадав І.Панасенко й про те, що 28 лютого сесія обласної ради додатково виділила залізорудній імперії нардепа Костянтина Жеваго (власник Полтавського, Єристівського та Біланівського ГЗК, сталеплавильного заводу «Ворскла-сталь» та ін.) 4 величезні земельні ділянки у трьох районах Полтавщини. Не питаючи у районних територіальних громад і власників земельних паїв. І депутати з Лохвиці  чи Чутового нехай не думають, що до них не дістане, коли почнуть розробляти Єристівський та Біланівський кар’єри. Дістане на півУкраїни! А якщо пан Жеваго не вважає свій проект шкідливим, то в це можна було б повірити лише тоді, коли б він разом з сім’єю оселився жити, приміром, у селі Дмитрівка…

Депутат Петро Ворона зауважив, що Жеваго будує свої мільярдні статки на кістках предків й закликав колег згадати, що вони представляють у облраді інтереси своїх виборців, а не інтереси окремого олігарха.

Начальник управління містобудування та архітектури ОДА Юрій Петрук бадьоренько запевнив присутніх, що схема не підлягає громадському обговоренню, що проект ДНДІ «Діпромісто», розроблений на високому фаховому рівні, узгоджений, схвалений, пройшов комплексну екологічну експертизу й т.д.

Депутат Юрій Муха, перший заступник комсомольського міського голови,  висловився за ухвалення «Схеми…» й підштрикнув Панасенка, мовляв, на останніх парламентських виборах Жеваго набрав по своєму окрузі майже 60% голосів виборців і став нардепом, а Панасенка виборці не підтримали…

І депутат облради, перший заступник губернатора Віктор Животенко наполягав на ухвалення «Схеми планування..»: треба прийняти, бо цей як генеральний план області, а потім дивитимемося – рити кар’єри чи не рити.

Звісно, лукавив і Животенко, і Момот, і Удовіченко, які намагалися переконати, що риття кар’єрів – віддалена перспектива, що так «історично склалося». Бо затвердження «Схеми…» на сесії облради – це пусковий механізм того «беспредела», коли олігархи отримуватимуть надприбутки від викачування надр, що за Конституцією України буцімто належать народу, а жителі України (а може, і Європи) отримають безповоротно й на віки отруєне довкілля й повільну смерть від невиліковних хвороб.

О.Удовіченко звів питання до того, що у Кременчуцькому районі нині протистоять дві фінансово-промислові групи: Ferrexpо та «Укртатнафта». Адже ставок-випарник нафтопереробного заводу і 700-метрова воронка Біланівського кар’єру, за висновками екологів, несумісні, бо солона фенольна ропа ставка під час вибухів неодмінно інфільтруватиметься у кар’єр. І поки що інженерна думка не може вирішити цього питання.

Продавлювання «Схеми…» на сесії очільниками області нагадувало зґвалтування нічого не підозрюючої неповнолітньої: та не бійся, та нічого страшного і не боляче… Але частина депутатів, усвідомлюючи трагізм наслідків цього рішення, вочевидь не хотіла брати участь у цій брудній справі й просто не реєструвалася (голова облради І.Момот увесь час припрошував депутатів реєструватися).

Втім, потрібна кількість голосів у провладної більшості в облраді для затвердження рішення все ж знайшлася: за – 69, проти – 3, утрималося – 2.

 

На мою думку, 23 травня 2013 року – чорна дата в історії Полтавської області.  Розуміючи, що жителі кременчуцьких сіл за підтримки ВО «Свобода» знову не дадуть ухвалити це рішення на сесії Кременчуцької райради, О.Удовіченко та І.Момот вирішили «протягти» його через рішення облради, куди селянам на пікетування за 130 кілометрів добратися важче. По суті, на сесії відбулося шахрайство. Адже ДНДІ «Діпромісто» на замовлення Кременчуцької РДА розробив «Схему планування Кременчуцького району», а не «Схему планування Полтавської області». Однак керівники Полтавської ОДА і облради, які одночасно є очільниками обласної організації Партії регіонів, змінили назву питання й брутально ввели в оману депутатський корпус. Тим самим вони змушують людей з громадянською позицією подати до суду позов про скасування згаданого рішення сесії облради від 23 травня.

Людмила Кучеренко