Щодо припинення застосування в Україні “зброї масового враження” тварин

Відкрите звернення

Майже рік громадські екологічні організації ведуть кампанію проти використання в Україні найпотужнішої отрути невибіркової дії – фосфіду цинку (зареєстрованого у списку родентицидів у вигляді препаратів “Фосфіт”, “Стрілець” та “Роденфос”).
Наслідком використання цієї речовини, токсичність якої зберігається роками, є отруєння великої кількості нецільових видів тварин. Скльовуючи отруйні зерна (птиці для отруєння досить склювати до 10-15 зерен), або комах, які їли масло на протравленому насінні (щоб порошок із фосфідом прилип до зерен, їх суміш просочується маслом), гинуть різні зерноїдні і комахоїдні птахи. Поїдаючи отруєних гризунів і птахів, від вторинного отруєння гинуть хижі птахи та ссавці.
Багаторічне використання цього препарату вже привело до непоправних збитків нашій фауні – одні види тварин в Україні від нього вже зникли, інші опинилися на межі виживання, чисельність третіх була багатократно скорочена. Докладніше про це дивіться у відкритому зверненні “Заборонити застосування в Україні фосфіду цинку!”, яке було підтримане 78 представниками громадських організацій та окремими громадянами з України, Білорусі, Молдови, Казахстану, Росії, Придністров’я та Узбекистану.

На “Похоронах ховраха і хом’яка”

Щоб труїння тварин цим препаратом було припинене, крім цього колективного звернення в 2012 р. Мінприроди були направлені десятки індивідуальних звернень від громадян, проведений театралізований пікет “Похорони ховраха і хом’яка”. В результаті цієї кампанії та за підсумками присвяченого цій проблемі круглого столу Мінприроди прийняло рішення заборонити використання фосфіду цинку в 2013 р.

В Вашому інтерв’ю “Можна пишатися зробленим торік, але поточні плани теж вражають”, опублікованому 13 травня цього року на сайті Міністерства, Ви, в тому числі, повідомили, що поточного року міністерство планує “вирішити питання заборони та зняття з державної реєстрації родентицидів з діючою речовиною фосфід цинку”.

Ми вітаємо наміри міністерства дотримуватися взятих на себе зобов’язань, особливо, у вирішенні проблеми, від розв’язання якої залежить існування сотень тисяч тварин
і просимо повідомити нам детальні плани введення в Україні заборони на використання препаратів, зроблених на основі фосфіду цинку та їх зняття з державної реєстрації:
Яких заходів вже було прийнято Мінприроди з цього приводу? Які планується прийняти? В які строки?

Голова Ради ЕкГ “Печеніги” С.О. Шапаренко
*
____________________

Контакт: (066) 387-46-81, pechenegy@rambler.ru

Підготовлено ЕкГ “Печеніги”, членом Міжнародного Соціально-екологічного Союзу.
При використанні матеріалів бюлетеня прохання посилатися на джерело.