ТСК має з’ясувати роль і місце Клюєва та Захарченка в організації провокацій 18 травня – Арсеній Яценюк

ТСК щодо подій 18 травня має з’ясувати роль і місце голови РНБО та міністра МВС в організації провокацій та побиття журналістів 18 травня в Києві, а також хто давав вказівку облдержадміністраціям звозити бюджетників на так званий «антифашистський марш».

 Про це заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк на засіданні парламенту в четвер, 23 травня.

 Він наголосив, що сьогодні на порядку денному Верховної Ради стоїть питання про створення тимчасової слідчої комісії  яка повинна розслідувати факти побиття журналістів, «факти завідомо спланованої провокації керівництвом МВС, факти, які вказують на те, що секретар РНБО Андрій Клюєв особисто займався підготовкою даних провокацій, особисто займався так званим антифашистським маршем та має відношення як до побиття журналістів, так і до тих масових заворушень, які відбулись 18 травня».

 «Страх влади, персонально президента і його оточення перед українським народом неймовірний. Коли ми оголосили проведення акції 18 травня, ті, хто хочуть показати свою необхідність перед президентом Януковичем і в першу чергу це Андрій Клюєв – особисто займався цими питаннями. Ми хочемо з’ясувати його роль і місце в організації цих провокацій», – наголосив Арсеній Яценюк.

 Він також підкреслив, що, за інформацією опозиції, «з усіх областей України за гроші, коли роздавалось 250 грн кожному державному службовцю, до міста Києва спецпоїздами і спецавтобусами зводились українці, яких Партія регіонів, як фашисти, гнала на примусові роботи»: «Так формувався так званий антифашистський марш».

 ТСК, за його словами, має також з’ясувати, «хто давав вказівку обласним адміністраціям, чому в робочий день із робочих місць зняли вчителів і лікарів, які повинні навчати наших дітей і лікувати наших громадян, і хто бореться з фашизмом в країні»: «Фашизм з’явився тоді, коли Партія регіонів прийшла до влади і почала колоти українську державу, як це відбувалось в 2004 році».

 «Ви знаєте, що по-іншому у вас не вийде втримати владу. І тому ви повторюєте розкольницький сценарій 2004 року, коли ви ділили Україну на сорти. Але ви програли в 2004-му і ви програєте в 2015-му, і вам нічого не допоможе», – звернувся Арсеній Яценюк до представників ПР.

 Ще одне завдання в рамках роботи ТСК – з’ясувати роль і місце міністра внутрішніх справ України Захарченка в організації подій 18 травня: «Чому міністр внутрішніх справ України тут, виступаючи з високої трибуни Верховної Ради, зухвало збрехав. Збрехав про фактичні обставини і матеріали справи, знаючи, що це не відповідає дійсності і що він персонально і його люди інструктували гопників і мали безпосереднє відношення до тих провокацій, які відбувались 18 травня», – підкреслив він.

 Арсеній Яценюк підкреслив, що в Інтернет-ЗМІ опубліковано фотографії міністра внутрішніх справ на даху готелю «Інтерконтиненталь» разом з начальником головного управління МВС в місті Києві паном Коряком, «які 18 травня з приміщення цього готелю спостерігали за безпорядками і провокаціями, які відбувались тоді: «Коли почали бити українських журналістів, коли почали робити те, що в кожній країні тягне за собою відставку міністра внутрішніх справ, голови СБУ, всієї ланки правоохоронної системи по місту Києву», – міліція покривала бандюків».

 За його словами, факт того, що вчора прем’єр-міністр України позбавив акредитації представників ЗМІ, які висловили протест проти побиття журналістів 18 травня на засіданні Кабміну, – це ще один свідчення того, що ця влада була задіяна в провокаціях і ця влада, як таргани, боїться світла».

 «Це світло несуть українські журналісти, цю правду несуть люди, які покликанні нести інформацію до українських громадян. І ми будемо захищати кожного журналіста. Завдання ТСК – захистити журналістів, захистити народ України, з’ясувати, хто був причетний до провокацій, а нова українська демократична влада порушить кримінальні справи і доведе ці справи до ув’язнення тих, хто б’є український народ», – наголосив Арсеній Яценюк.

 Він також наголосив, що президент Янукович зобов’язаний був негайно викликати з відпустки генерального  прокурора «і розпочати кримінальне провадження по фактам побиття громадян України і журналістів»: «Президент як глава держави повинен був звернутись до народу України і до журналістів і сказати «ми наведемо лад, ми покараємо винних і жоден гопник не буде в цій країні прикриватись міліціонерами».

 «Усі ваші провокації, всі ваші бійки, скупки людей, які ви влаштували на мітингу 18 травня, – ні до чого не приведуть. Ви втратили довіру народу України, і ви втратите владу в країні», – наголосив Арсеній Яценюк.

На вимогу опозиції Рада ухвалила рішення про створення ТСК. «За» проголосували 354 депутати.

Прес-служба “Батьківщини”