У Меджлісі не хочуть «танців і веселощів» у річницю підписання Сталіним указу про депортацію

1FAC2E2D-047E-49D3-8BCC-04DC84C9A4E7_w640_r1_sУ Меджлісі – представницькому органі кримськотатарського народу – протестують проти рішення Ради міністру АРК провести офіційні святкування кримськотатарського народного свята Хидирлез у дні, коли виповнюється 69-а річниця підписання Сталіним указу про депортацію кримських татар. У п’ятницю і ще два наступних дні уряд автономії організовує в кількох регіонах півострова альтернативне відзначення цього свята, яке традиційно святкується у перший тиждень травня. Всекримський Хидирлез за ініціативи Меджлісу пройшов 6 травня неподалік Бахчисарая, але урядовці його бойкотували.

Ще ніколи стародавнє тюркське свято землеробства і достатку Хидирлез не викликало у Криму стільки політичних суперечок і протистоянь. Саме на 10 травня, а також на 11 і 12-е кримський уряд переніс офіційне відзначення свята, що тисячоліттями святкувалося у перший тиждень травня. В останні ж роки традиційно Хидирлез організовував Меджліс за суттєвої підтримки уряду автономії.

Цього року кримський прем’єр Анатолій Могильов фактично оголосив «холодну війну» представницькому органу кримських татар. Уряд відмовився брати участь у всекримському святкуванні Хидирлезу, організованому Меджлісом 6 травня неподалік Бахчисарая і призначив «альтернативне» свято в інші дні та на інших майданчиках.

Як повідомила урядова прес-служба, Рада міністрів Криму ухвалила рішення провести святкові заходи кримськотатарського національного свята Хидирлез із 10 по 12 травня в урочищі Дере Коба в Сімферопольському районі, а також у Судаку та Євпаторії. Уряд створив спеціальний оргкомітет, який очолила віце-прем’єр Ольга Удовіна.

Влада «вляпалась» і мала б зробити крок назад – Чубаров

У своєму антимеджлісівському пориві чиновники не врахували, що виділені для святкувань дні для кримських татар неприйнятні не лише тому, що Хидирлез, як і Різдво чи Великдень, не можна як завгодно адміністративно переносити в часі, а ще й тому, що саме 10-12 травня 1944 року офіційно розпочалася підготовка до найбільшого злочину проти кримськотатарського народу – депортації.

«Десятого травня 1944 року Берія приніс Сталіну проект постанови Державного комітету оборони про кримських татар. У ньому йшла мова про виселення кримських татар із Криму і перераховувалася ціла низка їхніх гріхів перед Сталіним. Йшлося про нібито масову нелояльність кримських татар у роки війни. 11 травня ця постанова «58-59/«цілком секретно» була підписана і 12 травня розпочалася підготовка до цієї операції. Бюрократична машина запрацювала, процес, як кажуть, вже повністю пішов», – зазначає відомий кримський історик Гульнара Бекирова.

Один із лідерів Меджлісу Рефат Чубаров заявив Радіо Свобода, що позиція уряду автономії викликає обурення і жаль одночасно.

«Шкода, що кримська влада, яка просто «вляпалася» в цю дуже негарну для неї ситуацію, не отямилася. Вона мала би просто зробити крок назад і скасувати ці штучні святкування, що випадають саме на ті дні, коли 1944 року Сталін підписував ці злочинні накази, на підставі яких вже за тиждень кримських татар депортували з Криму», – зазначив Рефат Чубаров.

Попри таку голосну публічну критику з боку Меджлісу, представники кримського уряду мовчать, як і провладні засоби масової інформації.

Володимир Притула

Радіо Свобода