XXVII Регіональний український фольклорний ярмарок

У неділю 12 травня в спортивно-глядацькому залі  у Кентшині відбувся XXVIІ Регіональний український фольклорний ярмарок ,,З Мальованої скрині”. Серед запрошених гостей були присутні зокрема генеральний консул України в Гданську Мирон Янків, депутат польського парламенту Мирон Сич, уповноважений маршалка Вармінсько­Мазурського сеймику Віктор-­Марек Лейк, представники вармінсько-мазурського воєводи, бургомістр Кентшина Кшиштоф Гецьман, голова Ніжинської районної ради Олег Бузун, директор творчо-виробничого об`єднання ,,Телемовлення” Петро Мідріган, представники місцевою влади а також греко-католицьке духовенство.

2013_05120060

Цьогорічний міні-фестиваль складався з двох частин. Перша –це огляд українських фольклорних колективів Вармії та Мазур. Присутні дивилися виступи таких ансамблів як: ,,Гарячі Серця”, ,,Веселинка” і ,,Лісова Пісня” з Бартошиць, ,,Журавка” і ,,Думка” з Гурова Ілавецького. На сцені гостинно виступили дует ,,Світлиця” з Литви, квартет ,,Горпинюки” з Калінінграда, ,,Ослов’яни” з Мокрого та ансамбль ,,Родина” з Ніжина.

2013_05120019

Друга частина концерту присвячена була 55-тим роковинам українських радіопередач. Голова радіо Ольшти Маріуш Бояревич висловив подяку редактору Степанові Мігусу та ведучій Ярославі Хруник за підготовку україньких передач, яких слухає близько 50 тис. українців цього регіону. – Радію, що маємо так багато слухачів. Зараз можна нас почути також в інтернеті. Щиро запрошуємо усіх зацікавлених – сказав С. Мігус.

2013_05120140

На сцені виступили знов згадані ансамблі. На закінчення організатор заходу голова Вармінсько-Мазурської координаційної ради ОУП Стенап Мігус вручив керівникам колективів грамоти та подякував за гарні виступи. Співорганізаторами дійста були: Ольштинський відділ та Кентшинський гурток ОУП, Кентшинський центр культури та Радіо Ольштин.

2013_05120090

Ділячись враженнями від побаченого консул Мирон Янків сказав:,,Я горджуся українською громадою Вармії та Мазур, яка зберегла свою мову, традицію та культуру живучи далеко від України. З насолодою дивився чудові виступи усіх колективів, які відзначилися високим художнім рівнем”.

Андрій Сидор