Якщо будуть закриті архіви, ми можемо повернутися до радянського минулого, — історик В’ятрович

Українцям складно підтвердити родинну історію архівними даними, бо, на відміну від інших країн, архіви про недавню історію планомірно знищувалися в останні роки Радянського Союзу.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода сказав історик, колишній директор Архіву Служби безпеки України, голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху Володимир В’ятрович.

Історик зауважує: українцям тривалий час було заборонено дивитися на свою справжню історію, про неї вони могли дізнаватися лише від родичів, і то не завжди, адже дуже багато людей боялися говорити правду про те, що відбувалося в минулому з їхніми предками. Натомість у радянських школах подавався зовсім інший історичний наратив, який не мав нічого спільного з реальністю, тож, відповідно, виховувалася певна суспільна шизофренія.

«Я як людина, яка вчилася в радянській школі, яка разом з цим чула родинні розповіді про родинне минуле, відчув це на собі. І щойно після відродження незалежності України стало до певної міри можливо поєднати сімейні історії з офіційною історією. Почали мінятися підручники з історії, звідти поступово зникали радянські пропагандистські штампи. З іншого боку, з’явилася можливість для того, аби родинні історії оперти на базі архівів», — каже В’ятрович.

Проте, зауважує дослідник, після приходу до влади проросійських політиків Віктора Януковича і його команди, в Україні вслід за Росією поступово скорочується доступ до архівів. Зокрема, у 2012 році Центр досліджень визвольного руху проводив експертне опитування стосовно доступності українських архівів, і 80% експертів заявило: починаючи з 2010 року вони стикаються з необґрунтованими відмовами в доступі до архівів.

«В Україні зараз відбувається радянізація історичного наративу, з підручників зникають цілі періоди чи постаті українського визвольного руху, з’являються комуністичні діячі. Очевидно, що повернення до радянського минулого можливе тільки за умови, що будуть закриті архіви, які показують злочинність комуністичного режиму», — підкреслив Володимир В’ятрович.

Повний текст інтерв’ю читайте за посиланням.

Нагадаємо, що для всіх зацікавлених знайти інформацію про родичів, постраждалих від політичних репресій ХХ століття, Центр досліджень визвольного руху за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» випустив довідник «Право на правду: практичний порадник із доступу до архівів». Книга поширюється безкоштовно, її можна завантажити на сайті ЦДВР. Отримати консультацію з пошуку рідних можна також за електронною адресою dostup@cdvr.org.ua

 

 Прес-центр Центру досліджень визвольного руху:

history@cdvr.org.ua

тел./факс: +380 32 247-45-22, +380 63 628-68-69