Юрій Луканов: Міліціонерів покарають під тиском журналістів

П’ятнадцятьох міліціонерів, які під час подій 18 травня  виявили нерішучість, притягнуть до кримінальної відповідальності. Про це повідомив заступник начальника слідчого управління ГУ МВС України в Києві Валерій Сімон в ефірі 5 каналу. Йдеться про тих міліціонерів, котрі споглядали за конфліктами у день мітингів і не втручалися. Зокрема, мова і про тих правоохоронців, які споглядали за побиттям журналістів Ольги Сніцарчук і Влада Соделя.

Міліціонери, які не зупинили конфлікт, порушили закон про міліцію. Згідно з ним, міліціонер не тільки на службі, але навіть під час відпустки, помітивши порушення закону, має втрутитися і покласти цьому край. Однак, правоохоронці часто-густо не роблять цього і навіть втручаються у конфлікт на боці однієї із сторін.

Я пам’ятаю таке ставлення ще з 10 жовтня 2008 року. Тоді під час висвітлення конфліктної ситуації навколо незаконної забудови на вулиці Первомайського в Києві постраждав фотокореспондент газети “Коммерсант” Олександр Течинський – йому охоронці однієї з фірм зламали руку. Зазнали травм ще два журналісти. Міліціонери стояли і не втручалися.

Я пам’ятаю лише один випадок, коли міліціонери були звільнені з роботи за невтручання у дії злочинців. Це сталося після того, як чи то 2008, чи то 2009 року кілька правоохоронців споглядали за гопниками, котрі побили групу телеканалу “Магнолія-TV”. Але цей рідкісний випадок лише підтверджує правило.

На сьогодні міліція не тільки займає нейтральну позицію під час конфліктів, але навіть прикриває бритоголових пацанів у спортивному вбранні, які б’ють журналістів та інших громадян. Мало того, загони таких гопників під виглядом спортивних команд тренуються на міліцейських базах.

Мова про покарання міліціонерів-невтрученців зайшла після того, як журналісти підняли шум і провели ряд акцій біля Міністерства внутрішніх справ і Кабінету міністрів. Вони заявляють, що і далі не збираються зупинятися.

Оскільки до такої поведінки міліціонерів причетна влада, яка використовує їх для захисту себе від громадян власної країни, то лише тиск з боку суспільства змусить можновладців відступатися. Якщо громадяни і далі продовжуватимуть мовчати і дозволять не покарати міліціонерів і бандитів, то гопники разом з міліцією і далі битимуть громадян. До журналістів мають приєднатися всі.

Джерело


Джерело: <a href=”http://gazeta.ua/articles/lukanov-jurij/_milicioneriv-pokarayut-pid-tiskom-zhurnalistiv/499628″>Gazeta.ua</a>