Державу закликають переглянути репресивну політику щодо наркозалежних

відроМайже кожен десятий засуджений в Україні (приблизно 13 тисяч громадян щороку) отримав покарання за те, що в більшості цивілізованих країн світу взагалі не вважається злочином. Про це 26 червня в Києві заявили учасники міжнародної конференції “Наркополітика у Східній Європі в контексті корупції”, яку проводить Міжнародний фонд “Відродження” (Україна) та журнал “Krytyka polityczna” (Польща) під патронатом Олександра Кваснєвського та Державної служби України з контролю за наркотиками.

 Фахівці нагадують, що в Україні кримінальне покарання передбачено за зберігання 0,005 г опію ацетильованого чи героїну – проти 0,5 г у Росії та 1-3 г в більшості країн ЄС.

 Андрій Клепіков, виконавчий директор Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні, наголошує: після набуття 2012 року чинності нової редакції наказу Міністерства охорони здоров’я №188 від 1 серпня 2000 року обсяги брудних шприців, які наркозалежні приносять до пунктів обміну шприців, скоротилася майже втричі. “Споживачі наркотиків обґрунтовано побоюються мати при собі використані шприци, адже ризикують отримати за це покарання до трьох років ув’язнення. Такими непродуманими підзаконними нормативно-правовими актами та силовими діями правоохоронців із їх виконання держава фактично підживлює епідемію ВІЛ/СНІД і гепатитів в Україні”, – заявив експерт.

 Сергій Дворяк, директор Українського інституту досліджень політики щодо громадського здоров’я, зауважив, що негативні наслідки “війни з наркотиками” для громадського здоров’я доведено численними звітами авторитетних міжнародних організацій і комісій. “Світовий досвід показує, що утримання в місцях позбавлення волі не вирішує проблем наркоспоживання й занадто дорого обходиться суспільству. Лікування цих людей значно дешевше. Сучасна наркополітика в Україні стає причиною масового порушення прав людини та створює небезпеку поширення вірусних інфекцій”, – сказав він.

 Зі свого боку, голова Державної служби з контролю за наркотиками Володимир Тимошенко наголосив, що саме принципи упередження наркозагрози покладено в основу проекту Стратегії державної політики щодо наркотиків до 2020 року, який подано на розгляд Кабінету Міністрів. “Сьогодні ми все більше доходимо розуміння того, що опора в цій справі на карально-силові методи роботи не тільки суперечить цивілізованим нормам суспільного буття, а й заганяє проблему всередину, у своєрідне “підпілля”, і тим самим породжує нові загрози – такі, як корупція. Розуміння цього стимулювало нас до розробки іншого стратегічного вектору спрямування зусиль, а саме превенції, сутність якої полягає в упередженні наркозагрози. При цьому пріоритетним є забезпечення балансу в наркополітиці держави між контрольно-каральними заходами щодо незаконного обігу наркотиків і гарантуванням їх доступності в медичних і наукових цілях. Саме такий підхід, поєднаний із традиційним принципом адекватності реакції на зростання загрози, закріплено у проекті Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року, який уже подано на розгляд Кабінету Міністрів України”, – сказав посадовець.

 Олена Кучерук, менеджер програми “Громадське здоров’я” Міжнародного фонду “Відродження”, переконана, що перегляд репресивного законодавства, що встановлює межі притягнення до кримінальної відповідальності за зберігання незначної кількості наркотичних засобів без мети збуту, дозволив би суттєво змінити ситуацію. “Тоді десятки тисяч наркозалежних буде залучено до програм профілактики й лікування, що зменшить темпи поширення епідемій ВІЛ/СНІДу, туберкульозу й гепатитів”, – додала вона.

 Учасники міжнародної конференції підписали декларацію з закликом внести зміни до згаданого наказу Міністерства охорони здоров’я “задля встановлення адекватних – таких, які відповідають міжнародним рекомендаціям і здоровому глузду, – граничних розмірів наркотиків, за незаконне зберігання яких може наставати кримінальна відповідальність”.

 

Порівняльна таблиця розмірів наркотиків,

за незаконне зберігання яких настає кримінальна відповідальність у різних країнах

Вид наркотику

Україна

(до 3 років позбавлення волі)

Росія

Німеччина

Нідерланди

Австрія

Португалія

Фінляндія

Кокаїн

від 0,02 г

0,5 г

1-2 г

0,5 г

15 г

2 г

1,5 г

Марихуана

від 5 г

6 г

6-30 г

30 г

20 г

25 г

15 г

Амфетамін

від 0,15 г

0,2 г

10 табл.

0,5 г

10 г

1 г

3 г

Опій, екстракт опію

від 0,5 г

1 г

Героїн

від 0,005 г

0,5 г

1-2 г

0,5 г

3 г

1 г

1 г

Ацетильований опій

від 0,005 г

0,5 г

1-2 г

0,5 г

3 г

1 г

1 г

 

 

 

 

 

Джерела: Наказ МОЗ України №188 від 01.08.2000; European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction, http://www.emcdda.eu

 

Контакти:

Програма “Громадське здоров’я”

Міжнародного фонду “Відродження”

Надія Колесникова

067 661 80 30

kolesnykova[at]irf.ua