До антиурядових протестів приєдналися тисячі турків

Палатки

У суботу тисячі людей вийшли на вулиці Стамбула у відповідь на заклик прем’єр-міністра Реджепа Тайіпа Ердогана негайно припинити протести.

Демонстранти збираються на площі Таксим і встановлюють намети на «протестний вікенд».

У столиці Турції Анкарі на дев’ятий день антиурядових протестів теж заплановано проведення нових акцій.

У п’ятницю Ердоган закликав до негайного припинення демонстрацій в країні і заявив, що уряд відкритий для «демократичних вимог», але додав, що демонстрації «межували з вандалізмом».

Заворушення почалися після того, як 31 травня поліція розігнала сидячий страйк на площі Таксим, який проводився на знак протесту проти знищення парку Гезі.

Протестувальники кажуть, що парк, який є традиційним місцем збору для мітингів і демонстрацій, і який також користується популярністю у туристів, є останнім зеленим «острівком» у місті.

З 31 травня антиурядові виступи пройшли в Стамбулі, Анкарі, Ізмірі, Муглі, Анталії та багатьох інших містах і селищах. Протестувальники вимагають відставки Ердогана.

У цих та багатьох інших містах для розгону демонстрантів поліція застосувала сльозогінний газ та водомети, в ході зіткнень з поліцією тисячі людей дістали поранень, а четверо загинули.

Прем’єр-міністр Туреччини звинуватив Європейський Союз у подвійних стандартах, після того як єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Штефан Фюле піддав критиці надмірне застосування поліцією сили щодо демонстрантів.

«У демократичному суспільстві мирні демонстрації — це законний спосіб для груп людей висловлювати свою думку. Надмірному застосуванню сили співробітниками поліції щодо таких демонстрацій немає місця у демократичній державі», — заявив Фюле перед початком переговорів про євроінтеграцію Туреччини.

У відповідь Ердоган заявив, що  в інших європейських країнах учасники подібної демонстрації «отримали би від влади навіть більш жорстку відповідь».

 

Переклад: Людмила Острякова

Оригінал публікації: http://www.presstv.ir/detail/2013/06/08/307846/1000s-of-turks-stage-fresh-protests/

1 Comment

Comments are closed.