Напередодні Дня Конституції Кременчуцька райрада розтоптала демократію й зрадила своїх виборців

плакати26 червня 2913 року в новітній історії України, певно, стане такою ж чорною датою, як і 26 квітня 1986 року – день аварії на Чорнобильській АЕС. Бо саме цього дня сесія Кременчуцької районої ради з третьої спроби затвердила «Схему планування території Кременчуцького району», яка передбачає будівництво третього (після Полтавського та Єристівського) кар’єру залізорудної імперії нардепа й олігарха Костянтина Жеваго – Біланівського ГЗК.

Перший раз народні депутати свободівці Юрій Бублик та Олег Сиротюк переконали районних колег не ухвалювати рішення, яке катастрофічним чином позначиться на довкіллі, бо під кар’єри планується відвести 18 тисяч гектарів (1/5 частина району). Вдруге до сесійної зали разом з цими нардепами зайшли обурені представники 14 сільських громад, чиї села планується стерти з лиця землі й теж не дали депутатам взяти гріх на душу.

Тож цього разу влада вирішила будь-якою ціною затвердити «Схему…» й грунтовно підготувалася.

Якщо минулі рази на площі перед адмінбудівлею пікетували тільки противники будівництва Біланівського ГЗК, то цього разу тут переважали прихильники жевагівських кар’єрів. До будівлі райради автобусами підвезли більше сотні молодих людей, переважно працівників Полтавського ГЗК, які тримали однотипні плакати з гаслами: «ГЗК дбають за соціальну сферу», «Надра на службу народу!» (ну хіба Жеваго – народ? – Авт.), «Нові технології», «Екологічно безпечні підприємства – майбутнє України!» (добувні та металообробні підприємства – найшкідливіші – Авт.), «Не дамо зупинити промисловий розвиток України!», «Ні – політизації екологічних протестів!», «БГЗК – нові можливості для молоді», «Ми за розвиток кременчуцького краю» й т.д.

Вхід до райради міцно перегородили працівники міліції під керівництвом заступника начальника облУМВС з громадської безпеки Олександра Острянина, котрі без будь-яких пояснень не пропустили навіть помічників-консультантів народних депутатів від ВО «Свобода». На кожному поверсі знаходилися  міцної статури молоді люди в цивільному, а з «чорного входу» знаходилися бійці «Беркута».

Скандального питання – про затвердження «Схеми…» не було у порядку денному сесії. Голова райради Василь Кравченко вніс його майже під кінець сесії, депутатам тут же роздали проекти, з якими вони не встигли толком ознайомитися й тут же, без обговорення, проголосували… Такий спосіб ухвалення рішення депутат Кременчуцької райради Володимир Сіора назвав шахрайством.

А голова райради В.Кравченко вважає, що він діяв у межах ч.24 ст.2 регламенту райради, відповідно до якої «голова ради має право вносити пропозиції під час роботи сесії».

Очільники району підключили до примушування депутатів райради прийняти рішення на користь олігарха Жеваго «важку артилерію» в особі заступника голови Полтавської ОДА Бориса Галушка, адже не так давно Полтавська облрада ухвалила «Схему планування території Полтавської області» з жевагівськими кар’єрами включно, яку розробляв той же столичний інститут «Діпромісто», що й «Схему планування території Кременчуцького району».

Заступилася за свого соратника по бізнесу й нардеп із Житомирщини Анжеліка Лабунська.

Також від імені не названих сільських голів дуже просила прийняти «Схему…» омельниківський сільський голова, член Партії регіонів Олександра Шереметьєва.

Голові Кременчуцької райради Василю Кравченку та голові РДА Юрію Нагорному (теж регіоналам) дуже «муляло» рішення попередньої сесії від 13 березня ц.р. про створення комісії, до складу якої увійшли нардепи Ю.Бублик та О.Сиротюк і депутат облради І.Панасенко, яка рекомендувала завтердити «Схему…», попередньо вилучивши з неї кар’єр Біланівського ГЗК. Тож вони своїм спільним розпорядженням вивели зі складу робочої групи (заодно й поняття підмінили!) і нардепів, і Панасенка, і палку захисницю довкілля депутата районної ради, професора Кременчуцького національного університету ім.М.Остроградського свободівку Ганну Капустян.

Та й з деякими «захисниками» теж відбулися дивні речі: Іван Панасенко, голова комісії, яка рекомендувала виключити зі «Схеми…» Біланівський кар’єр, чомусь відмовився підписувати протокол засідання комісії, а на сесію районної ради взагалі не з’явився.

Ну так нерідко трапляється в українській політиці: Той, хто спочатку найголосніше кричить: «Я –проти!!!», потім кудись зникає з горизонту з чималою сумою в твердій валюті від опонента. На жаль, зрада й продажність не один раз круто розвертали українську історію протягом тисячоліть…

Аргументовано й емоційно виступали народні депутати Юрій Бублик та Сергій Каплін, котрі наполягали, що «Схему…» не можна затверджувати без проведення державної екологічної експертизи цього проекту, оскільки сумлінні вчені попереджають про непоправну шкоду кар’єрів і переробних підприємств для населення міст Кременчука, Комсомольська та довкілля усієї центральної України та Дніпра.

Утім, головуючий оголосив, що 24 депутати проголосували за затвердження «Схеми…», троє – проти.

На відео чітко видно, що «за» підняли руки депутати від Партії регіонів Олена Білик, Василь Камський, Володимир Карпенко, Лариса Краплина, Юрій Нагорний, Василь Покотило, ВасильТовстий, Ольга Шаповал, Василь Кравченко, Олександр Мулявка, депутати від «Фронту змін» Ольга Беркела, Валентина Носенко, Євген Прядко, Вадим Ткаченко, Марія Хомутенко, Олена Чирва та Любов Шевченко, депутати від «Батьківщини» Олександр Ситюк та Едуард Скляревський. Проти «Схеми…» були Ганна Капустян (ВО Свобода), Іван Палієвець і Роман Федоренко (КПУ).

Народний депутат Юрій Бублик обіцяє звернутися до прокуратури з вимогою скасувати рішення, прийняте, на його думку, з порушенням чинного законодавства.

А його побратим з фракції ВО «Свобода» Олег Сиротюк письмово звернувся до прем’єр-міністра України М.Азарова щодо ігнорування владою думки громадськості. Адже жителі Кременчуччини зібрали понад 40 тисяч підписів проти будівництва Біланівськогго ГЗК. Він вимагає від керівника уряду особисто розглянути його запит і вжити заходів для поновлення порушених прав територіальної громади Кременчуцького району й не допустити реалізації «Схеми планування території Кременчуцького району» та «Схеми розвитку гірничо-металургійного промислового району з освоєнням залізорудних родовищ Кременчуцької магнітної аномалії».

 

Людмила Кучеренко