“Не вбачається”

Проводячи щорічне дослідження щодо свободи мирних зібрань в Україні, “Майдан Моніторинг”, зокрема, звертався до Державної виконавчої служби з запитом про надання такої інформації:

– кількість випадків відкриття виконавчого провадження та вжиття заходів примусового виконання рішень судів про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання,

– кількість випадків залучення державними виконавцями працівників внутрішніх справ для проведення виконавчих дій за рішеннями судів про обмеження реалізації права на мирні зібрання,

– кількість випадків залучення державними виконавцями працівників Міністерства надзвичайних ситуацій для проведення виконавчих дій за рішеннями судів про обмеження реалізації права на мирні зібрання.

Інформації нам надано не було, з посиланням на відсутність звітности. Тож наприкінці травня ми звернулися до ДВС України з пропозицією внести зміни до відповідного наказу, забезпечивши на майбутнє доступність, публічність такої інформації. Відповідь така:

111 001

От “не вбачається”, мовляв, і все, край.

Але ми не можемо погодитися, що “кількість виконавчих документів про обмеження реалізації права на мирні зібрання [про інше посадовець чомусь змовчав] не впливає на оцінку роботи державних виконавців”. Ще й як впливає. От ми вже й оцінили.