Президент порушив закон, коли вніс подання про звільнення голови ЦВК, – Арсеній Яценюк

Опозиція вимагає внести зміни до закону про ЦВК, скоротивши кількість членів Центрвиборчкому до шести осіб, забезпечити представлення у ЦВК всіх фракцій парламенту і одночасно змінити весь склад ЦВК та призначити його голову.

 Про це заявив парламентським журналістам голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк у вівторок, 4 червня.

 Арсеній Яценюк повідомив, що опозиція вже підготувала відповідний проект змін до закону про ЦВК: «Звертаюся до фракції більшості, щоб такий законопроект був підписаний разом. Якщо всі зацікавлені в чесних і прозорих виборах президента і незалежності ЦВК, такий закон повинен бути підписаний п’ятьма фракціями. Законопроект готовий, і я його сьогодні направлю всім фракціям, щоб отримати спільне рішення».

 Він наголосив, що президент Янукович порушив закон про Центральну виборчу комісію, коли вніс подання на звільнення голови ЦВК, адже таке подання мають вносити заступники голови Центрвиборчкому.

 «Віктор Янукович порушив закон, коли вніс подання на нового члена ЦВК, так як закон передбачає, що таке подання вноситься виключно на підставі подань фракцій Верховної Ради, чого також не зроблено», – підкреслив він.

 За словами голови фракції «Батьківщина», президент планує «повторити «подвиги» ЦВК 2004 року на виборах 2015 року»: «Зараз поставлено основне завдання – забезпечити схему: неважливо, як голосують на виборах президента України, а важливо, як рахують. Підконтрольна ЦВК в 2004 році винесла рішення, що людина, за яку не проголосували українці, чомусь була визнана президентом. І тоді був третій тур, і тоді було рішення суду, і через українську революцію було фактично відновлено волевиявлення українського народу».

 Він підкреслив, що влада усвідомлює, що програє вибори: «І як залишитись при владі при програних виборах, – іншого варіанту, ніж підконтрольна ЦВК, немає»: «Влада хоче призначити нового члена ЦВК на 7 років, і так само призначити голову ЦВК на 7 років. Тобто навіть якщо зміниться склад ЦВК, то залишиться старий голова», – наголосив Арсеній Яценюк.

 Із огляду на це, опозиція вимагає внести зміни до закону про ЦВК і скоротити кількість членів Центрвиборчкому до шести осіб, забезпечити представлення у ЦВК всіх фракцій Верховної Ради й одночасно змінити весь склад ЦВК і призначити його голову: «Щоб до 2015 року ні в кого не було бажання фальшувати вибори президента України».

Прес-служба “Батьківщини”