У Кременчуці приватну телекомпанію «Візит» хочуть зробити комунальною

Автозаводський районний суд міста Кременчука (Полтавщина) сьогодні, 13 червня, розпочав розгляд справи стосовно позову кременчуцької комунальної телерадіокомпанії (КТРК) до приватної телекомпанії «Візит» та її засновників, родини кременчуцьких підприємців Мельників.

Уточнений позов КТРК складається з десяти пунктів, головним з яких є визнання комунальної телерадіокомпанії правонаступником давно померлого малого колективного підприємства «Візит», яке у 1995 році було перереєстровано у приватну телекомпанію «Візит».
Цікаво, що сама КТРК виникла через півтора десятка років з дня подій про які йдеться.

Звідси і аргументи. Твердження позивачів – у далекому 1993 та 1995 році, ще у часи тодішнього міського голови Леоніда Білана, було неправильно оформлені окремі рішення. Одне з таких – засновник МКП «Візит» й теж давно не існуючий «Торгово-технічний центр «Електрон», не мав права утворювати приватні підприємства, на що згодом сам представник позивача оголосить, що це стосується тільки державних підприємств, а мова про підприємства недержавні…

Інше – аргументи адвокатів ПТК «Візит» стосовно початку судового процесу. Твердження з їхнього боку – розширення позовних вимог з шести пунктів до десяти, не є уточненням. Це новий позов до суду.

Як на автора найбільш цікавим є вимога позивача – Кременчуцької комунальної телерадіокомпанії, визнати дійсним статут не існуючого малого колективного підприємства «Візит». Ще визнати за КТРК всі можливі права, що стосуються 1991 року. З пояснень позивача – позов який подано – немайновий, але він стосується лише майнових прав.

Загалом на судовому засіданні йшлося про події 20-річної давнини та проведення чи не проведення у той час тих чи інших колективних зборів.

Як на здоровий глузд, мова у всьому лише про одне – про намагання відібрати у підприємців Мельників її власність – приватну телекомпанію «Візит. А це, окрім всього означає позбавлення кременчужан вибору дивитися телепрограми місцевих журналістів, які їм до вподоби, але не до вподоби міськвиконкомівським чиновникам.

Позивачі від КТРК, а ініціатором всього є міськвиконком та міський голова Олег Бабаєв, нині намагаються скасувати події 90-х років й визнати їх недійсними.

І тут варто згадати, що не так давно йшлося про зустріч міського голови та підприємця Мельника, коли мер міста, за словами нинішнього власника “Візиту”, пропонував підприємцю поділитися приватної телекомпанією «Візит», на що співрозмовник попросив в обмін поділитися акціями ВАТ «Кременчукм’ясо».

Учасники тих переговорів спільного знаменника не знайшли.

Нині ж, у суді йдеться про далекі від нас події, які в принципі пройшли усі можливі та неможливі історичні строки.
Відомо, що основні дебати з приводу позову ще попереду, але мови як на автора, про жодну справедливість чи законність у цій справі не ведеться. Мова лише про те, аби взяти та відібрати. У даному випадку свободу слова у кременчужан – теж.

Олександр Курилов