У Луцькій тюрмі знову «розстрілювали»

DSC_0138

Двадцять юних хлопців та дівчат у ніч з 22 на 23 червня перетворилися на в’язнів Луцької тюрми. Так, активісти молодіжної громадської організації «Національний Альянс» вшановували пам’ять в’язнів цієї тюрми, яких у 1941 році жорстоко розстріляли органи НКВС.

Захід був приурочений до вшанування Луцької трагедії та носив назву «Ніч у Луцькій тюрмі». У повністю реконструйованій DSC_0169атмосфері тих часів учасники заходу пробули 10 годин у одній із камер тодішньої в’язниці.

Голова «Національного Альянсу» Майя Москвич перед початком «ночі» наголосила на тому, що це не просто акція, а певні випробування. Оскільки хто зайде сьогодні в приміщення, зможе вийти лише вранці. «Це робиться для того, щоб учасники  перейнялися атмосферою, відули на собі, як це бути ув’язненими та повністю усвідомили трагедію тих подій»,  – зазначила Майя Москвич.

У храмі, збудованому в приміщенні теперішнього чоловічого монастиря УПЦ КП відбулася панахида за невинно вбитих 1941 року.

DSC_0041По тому, «комісар НКВС» складав на усіх справи, кожен був «приговорений» до найвищої міри покарання – розстріл, за статтею обгрунтованою до притягнення відповідальності «за измену родини».

У камері відбулася зустріч з очевидцями подій червня 1941 року. Пані Тетяна Байда розповіла молоді про ті трагічні сторінки історії. Вона сказала, що в той момент, коли восьмирічною дівчинкою стоячи на подвір’ї тюрми, у ній зродився дух націоналізму. Брат пані Тетяни був вбитий того червневого ранку.

Учасники «Ночі у Луцькій тюрмі» переглянули ряд документальних кінострічок, зокрема «Золотий вересень», «Служба безпеки ОУН. Зачинені двері», «Криваві совєти», «Між Гітлером та Сталіном».

Під час кіноперегляду до камери постійно заходили працівники НКВС та викликали на допити. На заході було заборонено вживати принесену з собою їжу та напої, енкаведисти давали хліб та воду.

Активістка «Національного Альянсу» Ірина Гладун  зачитала спогади Миколи Куделі, який пережив страхіття розстрілу енкаведистами в’язнів Луцької тюрми.

Під ранок націоналісти співали патріотичних пісень. Близько шостої ранку усіх повели на «розстріл».  

«Ніч у Луцькій тюрмі» завершилася виконанням Державного Гімну України під мурами, де 72 роки тому сталася трагедія…

 Прес-служба ВОО «Національний Альянс»

Контактна особа: Юлія Грищук, +38 093 11 98 543

DSC_0075