В районних центрах Волині документально підтвердили намір створювати велодоріжки

ПРЕС-РЕЛІЗ

Прес-служба

Волинського Інституту Права

(098) 9222616

(066) 1630008

 (0332) 200032

     email: press.info.vip@ukr.net

За останні роки все більше населення Волині пересідає на велосипеди, про що свідчать промовисті результати дослідження, яке проводив Волинський Інститут Права. Так, 76,7% мешканців Волинської області мають велосипед, з яких 16,7% користуються цим транспортним засобом практично кожного дня, а 36,7% – коли виникає потреба. 37,9% опитаних їздять на велосипеді замість громадського транспорту чи автомобіля, а 13,8% займаються велосипедним спортом.

Та при такій кількості велосипедистів у жодному місті Волині немає відведених місць для пересування цим видом транспорту місць. Та й загалом в Україні велодоріжки – явище, яке можна зустріти мало у якому місті. Експерти кажуть, що основна причина непристосованості вулиць до велотранспорту в тому, що при їх проектуванні, яке відбувалось кілька десятиліть тому, не передбачались велодоріжки чи велошляхи. Тому сьогодні питання велоінфрастуктури залишається відкритим.

«Неможливо розвивати велоінфраструктуру ізольовано, вона нерозривно пов’язана із загальною транспортною інфраструктурою міст, тому розглядати її доцільно тільки в контексті планування вулиць,» – каже Юрій моклиця, голова Асоціації розвитку туризму Волині. За його словами, велоінфраструктуру важко знайти не тільки в містах, а й в документах, адже нормативна база, яка могла б регламентувати процес створення велоінфраструктури, не містить жодних підказок чи орієнтирів, на які можна було б опиратись при чтворенні умов для велосипедистів.

Тому у трьох районних центрах Волині – містах Ковель, Нововолинськ та Рожище створювати велоінфраструктуру взялися стратегічно – розробили Концепції розвитку велосипедної інфраструктури. Ініціював діяльність Волинський Інститут Права за проектом «Покращення умов для ефективної участі громадян у виробленні  міської  політики та посилення впливу громадськості на розвиток дорожньо-транспортної інфраструктури у містах Волинської області (Ковель, Нововолинськ та Рожище)», який реалізовувався при підтримці Міжнародного фонду «Відродження в межах програми «Громадянське суспільство та належне врядування».

Міська влада охоче підтримала починання активістів і засвідчила свою готовність в подальшому розвивати велоінфраструктуру. Так, міськими радами Ковеля й Рожищ вже затверджено Концепції розвитку велосипедної інфраструктури, а у Нововолинську документ буде розглянутий на наступній сесії міської ради. Міський голова Володимира-Волинського вирішив не відставати, і спільно з Волинським Інститутом Права розпочали розробку Концепції розвитку велоінфрастури для Володимира-Волинського.

Відповідно до Концепцій, велодоріжки створюватимуться у кожному з цих міст при генеральних ремонтах вулиць.