Відкрите звернення членів Громадської ради при ГУМВСУ в Харківській області

Події, що відбулись в одному з харківських ресторанів 12 червня 2013 р., внаслідок яких були затримані та взяті під варту 3 працівники міліції, викликали значний резонанс у суспільстві та занепокоєння Громадської ради при ГУМВС України в Харківській області.

На засіданні Координаційної ради Громадської ради (що є керівним органом останньої), яке відбулось 21 червня 2013 року, була розглянута зазначена конфліктна ситуація, та опрацьована спільна позиція представників громадськості з даного питання.

Від імені Громадської ради при ГУМВС України в Харківській області вважаємо за необхідне заявити:

1. Наскільки нам відомо, 12 червня 2013 р. в одному з ресторанів Харкова трапився конфлікт між 2-ма групами відвідувачів, які знаходилися напідпитку: росіянами, які саме святкували День незалежності Росії та українцями, серед яких були впливові особи, в тому числі – й суддя. 3 працівники міліції, що прибули за викликом, намагалися припинити бійку та були вимушені застосувати спеціальні засоби до одного з учасників конфлікту, яким і виявився означений суддя, який, втім, не пред’явив відповідного посвідчення. Коли на місці події з’явилися працівники прокуратури та СБУ, міліціонери були негайно затримані та доставлені до суду, рішенням якого (вночі!) їх взяли під варту і помістили до Харківського СІЗО.

2. Поспішність, з якою було прийняте рішення про взяття під варту правоохоронців, схожа швидше на намагання вчинити розправу над тими, хто наважився зупинити порушення громадського порядку з боку «недоторканного» судді, ніж на адекватну реакцію на «перевищення службових повноважень».

3. Дійсно, ст. 126 Конституції України гарантує, що незалежність і недоторканність суддів гарантуються Конституцією і законами України. І суддя не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом. Одночасно ч. 2 ст. 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» роз’яснює, що суддя, затриманий за підозрою у вчиненні діяння, за яке встановлена кримінальна чи адміністративна відповідальність, повинен бути негайно звільнений після з’ясування його особи. Інформація щодо інциденту 12 червня свідчить, що саме так і вчинили працівники міліції – одразу ж, після з’ясування особи людини, що була учасником сутички, з неї зняли наручники та відпустили.

4. Зазначимо, що недоторканність суддів не є тотожною їх вседозволеності й спрямована не на уникнення відповідальності за скоєння правопорушень, а має на меті створення належних умов для виконання покладених на них державою обов’язків та захист від незаконного втручання в їх професійну діяльність. Про це недвозначно говориться у рішенні Конституційного Суду України № 19-рп/2004 від 01.12.2004 р. (справа про незалежність суддів як складову їхнього статусу): «Недоторканність суддів – один із елементів їхнього статусу. Вона не є особистим привілеєм, а має публічно-правове призначення – забезпечити здійснення правосуддя неупередженим, безстороннім і справедливим судом».

5. Виходячи з викладеного, звертаємось до всіх правоохоронних органів України із вимогою:
– провести об’єктивне розслідування інциденту 12 червня, з дотриманням принципу верховенства права, який передбачає, що жодна людина не є вищою від закону, що ніхто не може бути покараним державою, крім як за порушення закону, і в порядку, встановленому законом;
– дати належну оцінку діям не тільки працівників міліції, але й судді, який приймав участь у конфлікті, працівників прокуратури та судді, що приймали нічне рішення про взяття під варту 3-х міліціонерів;
– забезпечити максимальну публічність та гласність процесу розслідування справи, що гарантуватиме її законність і неупередженість.

21.06.2013 р.

Члени Громадської ради при ГУМВС України в Харківській області:

1. Микола Семененко, голова Громадської ради, ГО «Асоціація голодоморів в Україні»

2. Юрій Чумак, заступник голови Громадської ради, «Центр правових та політичних досліджень «ДУМА»

3. Юрій Сулима, секретар Громадської ради, ХОГО «Фундація регіональних ініціатив»

4. Вікторія Бабій, ХОГО «Молодіжна правозахисна група – Харків»

5. Валерій Задоренко, ХОБФ «Соціальна служба допомоги»

6. Віктор Козоріз, ГО «Товариство учасників руху»

7. Максим Корнієнко, ГО «Альянс Квіріті»

8. Роман Лихачов, Харківська правозахисна група

9. Тетяна Селезньова, ГО «Громадо – Євро вибір»

10. Олександр Чумак, ХОГО «Асоціація приватних роботодавців»

ЦППД “ДУМА”