Вся Україна повинна вчитися — група «Першого грудня» оприлюднила позицію щодо розвитку освіти

Відомі інтелектуали вважають: поки освітня система закрита до потреб людини і світу, доти її продуктом буде особистість без цінностей. Тому суспільство не має права залишатися байдужим у справах освіти чи віддавати освітню реформу на відкуп владі.
Ініціативна група «Першого грудня», до якої входять відомі інтелектуали країни, переконана: «Ми будуємо те, що уявляємо. Виховання та освіта — першооснова для будь-яких змін у нашій країні», — йдеться у преамбулі до позиції ініціативної групи «Освіта в Україні: творення суспільного замовлення».

В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський констатують, що освітня система залишається заформалізованою, бюрократичною і недоброзичливою як до людини, так і світу.

«Нинішня система виховання і освіти не цінує ані сім’ї, ані людини, яка вчиться, і не прагне заохотити її до постійного інтелектуального розвитку чи підготувати до ринку праці. Система орієнтує вчителя, викладача і науковця не продукувати знання чи шукати нові підходи та орієнтири, а «відтворювати вже відтворене», додержуючись перевірених кліше. Більше того, викладача і вченого перевантажують рутиною, що обмежує творчі можливості. Найнебезпечнішим продуктом такої системи є людина без цінностей. Її мораль — подвійні стандарти в особистому, суспільному і державному житті. Теперішній стан країни є значною мірою наслідком діяльності цього цинічного типу людини», — переконані учасники групи «Першого грудня».

Вони також застерегли: «Віддати освіту на відкуп владі з її теперішнім світоглядом означає остаточно знищити перспективу змін, а, врешті, закласти міну сповільненої дії під саму державу і суспільство».

«Україні потрібна нова, реально інтегрована в європейський, а отже, в глобальний простір система освіти, в центрі уваги якої було б завдання розвивати вільну і мислячу людину, що прагне володіти якісними знаннями, конкурентними у світі. Уся Україна повинна вчитися. Це — найзначиміша настанова для нас усіх, українських громадян, без найменшого винятку», — говорять відомі суспільні діячі.

Ініціативна група «Першого грудня» вважає, що тему освіти треба насамперед повернути в поле зору суспільства і політикуму. Про напрямки змін, щодо яких група очікує широкої суспільної дискусії, йдеться у позиції «Освіта в Україні: творення суспільного замовлення».

Перше. Активні представники українських освітян, широких кіл зацікавлених фахівців з інших сфер, а також громадські активісти здатні ініціативно об’єднати зусилля і сформувати концепцію сучасної національної системи виховання та освіти. Спільними силами ми можемо і повинні виробити суспільне замовлення на зміни. Проблеми освіти повинні стати передумовою для появи єдиного громадського руху по всій країні.

Друге. З великою надією і підтримкою звертаємося до українських батьків і сподіваємося, що саме в батьківському середовищі може постати активне ядро руху турботи і змін у справах освіти.

Третє. Закликаємо політичні сили, які поділяють наші погляди і оцінку стану справ, стати практичним рушієм змін у сфері освіти, зокрема через необхідні парламентські кампанії і законодавчі ініціативи.

Четверте. Запрошуємо громадськість і насамперед самих освітян підтримати реформаторські зусилля тих членів парламенту, які стримують політичний наступ, що здійснюється проти самої перспективи якісної національної освіти.

П’яте. Суспільство потребує об’єднання інтелектуалів, які б представили цілісне бачення ґрунтовних і продуктивних змін, необхідних українській освіті. Закликаємо українських підприємців виявити готовність підтримати громадські освітні ініціативи і проекти. Зокрема, представники зацікавлених ділових кіл могли б об’єднати зусилля, щоб створити незалежний фінансовий фонд для потреб освіти і, насамперед, для навчання студентів за кордоном з умовою повернення та роботи в Україні.

«Перелік цих та інших завдань не є вичерпним, — говорять учасники ініціативної групи «Першого грудня». — Хочемо сподіватися, що запропоновані нами міркування дадуть поштовх різним середовищам, які зацікавлені у справжніх змінах в Україні».

Ініціативна група також висловила моральну солідарність з усіма українськими освітянами, науковцями, вчителями і викладачами, які працюють по честі і совісті в теперішніх складних умовах: «Маємо разом сформувати реальне суспільне замовлення на якісну освіту. Наша спільна воля здатна змінити країну».

З повним текстом позиції ініціативної групи «Першого грудня» «Освіта в Україні: творення суспільного замовлення» можна ознайомитися на сайті.

Нагадаємо, що створена у двадцяту річницю референдуму ініціативна група «Першого грудня», до якої ввійшли чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський, має на меті домогтися встановлення в країні нових правил гри.