ЗАЯВА Громадського Руху «Ми – європейці» стосовно позиції ВО «Батьківщина» щодо підписання Угоди про Асоціацію

Рух «Ми-європейці» як широкий громадський рух на підтримку євроінтеграції України вимагає від усіх фракцій українського парламенту безумовного дотримання Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», зокрема п.2 ст.11, у якому до числа основних засад зовнішньої політики відноситься «забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в Європейському Союзі».

Водночас, фракція ВО «Батьківщина» на своєму вчорашньому засіданні вирішила, що буде підтримувати підписання та ратифікацію Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом виключно за умови попереднього звільнення Юлії Тимошенко.

Більш того, з повідомлень у медіа стало відомо, що на членів фракції, які виступали за безумовне підписання цієї Угоди, чинився тиск.

Рух «Ми-європейці» безумовно засуджує практику застосування вибіркового правосуддя відносно будь-якого громадянина України, у тому числі і проти лідера ВО «Батьківщина» Ю. Тимошенко. Водночас наголошуємо, що підписання та імплементація Угоди про Асоціацію, зокрема адаптація українського законодавства до європейських норм, застосування європейських практик, а також жорсткий моніторинг виконання умов Угоди з боку Європейського Союзу, дасть можливість вирішити проблему вибіркового правосуддя не лише для окремих випадків, але й у країні в цілому. Так само зазначена Угода сприятиме трансформації усього українського суспільства, наближенню країни до критеріїв членства у ЄС.

Вважаємо, що жодні короткотермінові політичні завдання не повинні стати на заваді стратегічному напрямку розвитку України. І як політична сила, що протиставляє себе чинні владі, фракція ВО «Батьківщина» повинна демонструвати найкращі європейські взірці політичної діяльності, зокрема плюралізм всередині власної фракції, прозорість у прийнятті рішень, дотримання власних програмних принципів, тощо.

Нагадуємо, що серед виборців ВО «Батьківщина» переважну більшість становлять прихильники євроінтеграції та підписання Угоди про Асоціацію з ЄС.

Враховуючи все вищезазначене, а також те, що лідер ВО «Батьківщина» Ю. Тимошенко неодноразово висловлювалась за безумовне підписання Угоди про Асоціацію, зокрема у своєму останньому зверненні від 27.05.2013 р., звертаємось до керівництва фракції ВО «Батьківщина» з вимогою:

– безумовно підтримати підписання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС;

– припинити тиск на членів фракції, які підтримують підписання Угоди про Асоціацію;

– дотримуватись принципів прозорості та плюралізму у діяльності фракції, особливо з питань, що визначають стратегічний напрямок розвитку України

 

Сподіваємось, що ВО «Батьківщина» зможе довести своє реноме як провідної української політичної сили, що діє за сучасними європейськими стандартами, та не стане на заваді прагненням українського народу приєднатись до єдиної європейської родини.

564492_554482867906335_107674126_n-640x360

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair