А тепер – Межигір’я!

Вірніше – Нові Петрівці, на території яких розташоване т.зв. “Межигір’я”, де під височенними стінами резиденції Януковича міліція регулярно протидіяла проведенню мирних зібрань, посилаючись на порушення порядку організації мирних зібрань.

Тепер за зверненням ІЦ Майдан Моніторинг” прокуратура Вишгородського району вимагає скасування незаконного місцевого “Тимчасового положення про порядок організації та проведення мирних зібрань” (рішення виконкому Новопетрівської сільської ради від 31.07.12 №214), затвердженого тамтешніми самоврядувальниками з посиланням на давно нечинний совєцький “указ”. Тим “положенням про порядок”, зокрема, визначено (на порушення рішення Конституційного Суду України) строк завчасного повідомлення про проведення зібрань, заборонено використання гучномовців, транспарантів, прапорів тощо.

Нпетрівці-39-прок-відповідь

 Раніше на наше наполегливе запитання Міністерство юстиції підтвердило, що жодного нормативного акту, який би обмежував право на свободу мирних зібрань, право на вільне пересування тощо, Мін’юстом не зареєстровано.

 Нагадаємо, що після того, як ІЦ “Майдан Моніторинг” на початку цього року оприлюднив майже 90 незаконних актів органів місцевого самоврядування з питань організації і проведення мирних зібрань, та звернувся до Генеральної прокуратури щодо вжиття заходів для скасування такого позаправового непотребу, органами прокуратури на сьогодні (процес триває) вжито належних заходів у наступних населених пунктах різних країв України: Красноперекопськ, Армянськ, Крижопіль, Жмеринка, Хмільник, Луцьк, Дзержинськ, Костянтинівка, Торез, Краматорськ, Шахтарськ, Горлівка, Веселе, Розівка, Оріхів, Тлумач, Тараща, Кагарлик, Трускавець, Комсомольськ, Глобіне, Котельва, Хорол, Канів

 Крім того, перший заступник міського голови Маріуполя повідомив нам про намір скасувати тамтешнє Положення про порядоку, так би мовити, прозапрокуратурному порядку.

Ми продовжуємо, далі – буде.

 ****

Діяльність з моніторингу та захисту свободи мирних зібрань в Україні здійснюється Інформаційним центром “Майдан Моніторинг” за люб’язної підтримки Міжнародного фонду “Відродження”