Чому українкам недоплачують на роботі?

47BFE3E8-B35A-4C82-9BF7-6614D730BE20_w640_r1_sУкраїнки продовжують зазнавати гендерної дискримінації на роботі. Жінки отримують за одну і ту ж працю на третину менше, ніж чоловіки, визнають у Міністерстві соціальної політики. Фахівці пояснюють це стереотипними уявленнями про те, що жінка є ненадійним працівником через зайнятість у родині.

Мешканка Запоріжжя Наталія, яка має дві освіти – економічну та технічну, – роботу шукає понад рік. Вона розповідає Радіо Свобода, що причиною відмов працедавців є її троє дітей.

«Моя молодша донька ще у першому класі. Тому мені не раз було сказано, що у вас маленька дитина. На жаль, у деяких випадках це було перепоною. Мені дали зрозуміти, що якщо у мене маленька дитина, то мені не можуть запропонувати посаду», – каже вона.

Сьогодні жінки у середньому отримують майже на 30% менше, ніж чоловіки, за рівноцінну роботу. Про це заявила міністр соціальної політики Наталія Королевська. У Європейському союзі натомість цей розрив становить 18%. 8 з 10 європейців вважають це несправедливим і вимагають змінити ситуацію.

Дослідження Фонду народонаселення ООН в Україні також підтверджують факти дискримінації жінки. Директор Фонду Нузхат Ехсан повідомила, що українські жінки краще освічені, мають вищий рівень кваліфікації, проте заробляють лише 70% від окладу чоловіків.

Жінкам недоплачують через суб’єктивні чинники

Президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна» Катерина Левченко каже Радіо Свобода, що ця проблема найпомітніша в освіті і медицині.

«Ці галузі здебільшого є державними. Відповідно, заробітна плата у них має регулюватися законодавством – не менше від середньої у промисловості за цей же рік. Але ці положення закону ніяким чином не виконуються», – зауважила правозахисниця.

Причиною такої ситуації Катерина Левченко називає стереотипи, які вкорінилися у суспільстві.

«Ці проблеми пов’язані з дискримінацією на ринку праці. Тому що ти жінка, ти вважаєшся ненадійним робітником. У тебе можуть захворіти діти, ти можеш завагітніти, піти у декретну відпустку. Саме через це тобі платиться менша заробітна плата, ніж чоловікові. Проблеми є на рівні соціальних стереотипів, гендерних стереотипів, на рівні сприйняття жінок як частини робочої сили», – вважає Левченко.

Суди не допоможуть – юрист

Українська Конституція гарантує, що жінки та чоловіки мають рівні права. Проте на практиці часто трапляються ситуації, коли жінки не мають можливості реалізовувати свої права, а юридична рівність не гарантує рівність фактичну, зазначає Радіо Свобода юрист Наталія Іваницька.

«Національна практика свідчить, що такі випадки врегульовуються медіацією. До суду вони ніколи не доходять. Чому? Тому що у суді, при формальному підході, який завжди застосовується при розгляді, дуже важко довести це. Яким документом це можна підтвердити?» – запитує юрист.

За даними дослідження Центру соціальних експертиз Інституту соціології, 54% українців відчувають гендерну нерівність. А 47% погоджуються, що жінкам важче отримати посаду в органах державного управління.

Дмитро Воюта

Радіо Свобода