Freedom House просить розслідувати побиття журналістів міліцією

Міжнародна організація Freedom House закликає український уряд провести повне розслідування заяв про побиття журналістів “5 каналу” міліцією під час розгону акції на Майдані Незалежності.

“Дмитро Демішев та Андрій Ковальов з “5 каналу” були побиті і близько 10 демонстрантів були затримані в ході очищення спецпідрозділом міліції “Беркут” Майдану Незалежності в центрі Києва”, – йдеться в заяві організації.

Також організація закликає уряд поважати права громадян на свободу слова та зібрань.

Freedom House нагадує, що в травні цього року двоє журналістів зазнали нападу з боку невідомих осіб, а міліція при цьому не втручалася. Влада стала розслідувати цю справу лише після протестів щодо її бездіяльності з боку медіа та громадськості.

Зазначається також, що оскільки Україна очолює ОБСЄ цього року та прагне тісніших відносин з ЄС і США, то захист журналістів та забезпечення фундаментальних свобод у цій країні повинні знаходитися під пильною увагою.

Як повідомлялося, у п’ятницю начальник ГУ МВС України в Києві Валерій Коряк заперечив інформацію представників “5 каналу” про те, що вони отримали тілесні ушкодження від міліції в ході подій з демонтажу наметів на Майдані Незалежності.

Українська Правда