Роман Вінтонів: Шановний директоре Укрзалізниці

Джерело

Я продовжую писати про речі, яких не повинно існувати, але які з тих чи інших причин існують. Такі собі “дебілізми”.

Сьогодні мова піде про Укрзалізницю. Ця компанія – це цілий склад речей, який не повинно існувати.

Почнемо з самого початку. Фраза “Нумерація вагонів починається з голови/хвоста поїзда”. Хто її придумав? Для чого вона? Про що це має сказати пасажиру?

Я можу припустити, як мені відповість пан керівник Укрзалізниці:

– Не ставте дурних запитань! Це допомагає пасажирам Укрзалізниці краще орієнтуватися і швидше знаходити свій вагон!

– Чорта лисого! – вигукну я.

Що найперше робить майже кожен пасажир, коли виходить на перон до свого потяга? Питає у провідника, в який бік його вагон.

От виходжу я на перон. Переді мною стоїть потяг, а наді мною звучить голос “нумерація вагонів з голови поїзда”. І що? Звідки я знаю, де у мого потяга голова чи хвіст? Щоразу пасажири намагаються вгадати, де зупиниться їх вагон і щоразу вони не вгадують! Пане директор, Ви взагалі бачили, що відбувається на пероні, коли прибуває потяг? Одразу по прибуттю потяга на пероні починається Велике переселення народів! Ті, хто стояв в одному кінці потяга біжать у інший кінець. Ті, хто стояв у центрі несуться у різні сторони. Місце свого вагону не вгадує ніхто. І це попро ваші підказки згори. І це ще добре, якщо потяг стоїть довго – можна встигнути до свого вагону. А якщо, наприклад, на станції Вапнярка поїзд Одеса-Київ стоїть 3 хвилини, мій вагон 1-й, у мене гіганська сумка, я стою на початку перону, а коли поїзд прибуває, то виявляється, що нумерація починається з хвоста і мені треба за 3 хвилини пробігти 16 вагонів по напівзруйнованому перону.

Це дрібниця. Так – головне безпека, а комфорт – не головне. Але чому Ви не зробите перевезення комфортними? Чому у Вас саме так все організовано?

Я навмисно не згадую про старі вагони. Некомфортно їздити навіть у нових і сучасних. Ви понароблювали кнопочок і понаставляли світлодіодів у кожному купе. І що? Яка з них користь, якщо ви не можете зробити комфортною температуру повітря? У кожному новому вагоні висить новий градусник. І тепер у кожному вагоні можна точно дізнатися, на скільки холодно або на скільки спекотно. Останній раз, коли я їхав, у вагоні було 29 градусів тепла. Питаю у провідника:

– У вас кондиціонер не працює?

– Працює. Але мами з сусіднього купе підняли крик, що їм з дітьми дує і я його вимкнув.

І найцікавіще в цьому те, що я цих мам розумію. Пане головний залізничник, Вашим підлеглим вдалося кондиціонер перетворити на холодильну камеру. Кондиціонер у Ваших вагонах не робить повітря прохолодним. Він робить його морозним. Чому у Вас у всіх вагонах або спека, або холод? Тепловий удар або запалення легенів. Чому Ви пасажирські перевезення перетворили на президенські вибори? Чому я постійно повинен вибирати з двох зол?

Чому у Вас саме так все організовано?

Але і це ще не все. У ваших нових вагонах стоять нові туалети. Але скористатись ними неможливо. Під час руху потяга вагон трясе так, що похід в туалет перетворюється на змагання з міткості. Ви спеціально це зробити? Аби туалетами у вагонах не користувались взагалі? Під час руху це зробити неможливо, а під час зупинки – заборонено.

Чому у Вас саме так все організовано?

І це я ще не згадав про щорічну проблему з квитками у напрямках південь/захід, про купи брудної постільної білизни, дбайливо загорнутої у покривало у мене в купе, про безбілетників (так вони досі існують!), про штори і тюль і карнизи, які постійно падають, про “пасажири здаєм постіль!”, про те, що у вас на всю країну один робочий вагон для людей з особливими потребами, про 20-метрову шмату, за якою ви ховаєте килимові покриття у вагонах (до речі – у Вас вдома, пане начальнику Укрзалізниці, пуль до телевізора у целофані?)

Пане директоре, зараз 21-ше століття. Люди побували у космосі. Американці почали і завершили програму Шатл. Польоти в космос вже виконує приватна компанія. А у Вас у вагонах трясе! Чому у Вас так все організовано?

Продайте усі пасажирські вагони, якщо ви не можете дати з ними раду! І визнайте – Укрзалізниця не може перевозити людей.

Ви можете возити вугілля, машини, пропан зріджений, але людей – ні.

Коли я це тільки почав писати, я думав, що відповідь на питання “чому так все організовано” – це Ваша, пане директоре Укрзалізниці, управлінська безграмотність. Але я помилявся. ВизнаЮ. Насправді відповідь інша:

Ви – Директор Укрзалізниці – ненавидите пасажирів. Власне ми Вам не байдужі. Ні. Ви щиро і глибоко ненавидите нас. Лише цим можна пояснити те, які умови Ви створюєте на вокзалах і у вагонах. Щоб ми все менше і менше користувались Вашими послугами.

Тільки єдине незрозуміло – за що Ви нас так ненавидите?