Врадіївка. МВС визнало факт перешкоджання журналістам з боку підлеглих

3 липня 2013 року у селищі міського типу Врадіївка, що на Миколаївщині, працівниками міліції були затримані знімальні групи національних телеканалів 1+1, TVi та журналіст видання “Лівий берег”, які перебували в цьому селищі, висвітлюючи відомі резонансні події.

Редакція інформаційного агентства “Поряд з вами” http://www.poryad.com/?p=21023 звернулася до МВС з проханням повідомити власну версію затримання журналістів.

Сьогодні ми отримали розгорнуту відповідь за підписом начальника управління зв’язків з громадськістю МВС України С.В. Бурлакова.


03 липня 2013 року о 19.35 до чергової частини МВС від УМВС України в Миколаївській області надійшло спецповідомлення про те, що 03.07.2013 о 15.55 до Врадіївського РВ із заявою звернулась мешканка смт. Врадіївка та повідомила про невідомих осіб, які намагаються проникнути на територію її домоволодіння.

Виїздом СОГ на місце події встановлено, що невідомими являються кореспондент телеканалу “1+1”, телеоператор телеканалу “1+1”, фоторепортер видання “LB UA” та два представники телеканалу “ТВІ”, які відмовились представитись та надати документи.

lb.ua, фото: Макс Лєвін

Цього ж дня із заявою до Врадіївського РВ звернувся фоторепортер Інтернет-видання “LB UA” та повідомив, що працівники міліції перешкоджають його професійній діяльності журналіста. Дану інформацію зареєстровано до ЄО № 1009 Врадіївського РВ УМВС з попередньою кваліфікацією кримінального правопорушення за ч.1 ст. 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) КК України.

03.07.2013 СВ Врадіївського РВ відомості за вказаною заявою внесено в ЄРДР за № 12003160200000718 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 КК України. Того ж дня кримінальне провадження прийнято до провадження слідчим прокуратури Врадіївського району.

Про факт перешкоджання професійної діяльності журналіста черговою частиною МВС у відповідному порядку доповідалось Міністрові (Зведення МВС про кримінальні правопорушення та інші, не пов’язані з ними, події за 03.07.2013).

 


Отже, незважаючи на те, чи поїхали журналісти на “запрошення” міліції з власної волі, чи були затримані – коли знімальні групи вирушали взяти інтерв’ю у колишнього начальника місцевої міліції, вони не передбачали опинитися в зоні стійкої декількагодинної уваги міліціянтів. Зрозуміло, що все, що відбулося після перевірки журналістських посвідчень міліцією – об’єктивно було перешкоджанням законній професійній роботі журналістів. Тобто, складом злочину згідно 171 статті Кримінального кодексу України.

Редакція і далі буде стежити за ходом провадження, але насправді, дуже тішить той факт, що Міністерство в останньому абзаці своєї відповіді визнало факт перешкоджання журналістам з боку підлеглих.

 

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair