Міжнародний фестиваль етнічної та джазової музики “Art of Tolerance” в Євпаторії

Фестиваль “Art of Tolerance” («Мистецтво толерантності»), що підкорив такі міста України, як Харків, Київ та Львів пройде тепер в Євпаторії, на території синагоги Єгія-Капай 13-14 серпня.

Фестиваль організований в рамках кампанії проти ксенофобії та дискримінації в Україні за підтримки Шведського Агентства з Міжнародного Розвитку «SIDA» і програми «Матра» Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Майдан Моніторинг  вже тривалий час є інформаційним спонсором фестивалю, тому щиро радимо!

На фестивалі виступлять 8 колективів, в яких гратимуть відомі музиканти-віртуози з Ізраїлю, Угорщини, Польщі, Азербайджану та різних міст України.

Творчість учасників фестивалю представляє собою інтенсивний діалог культур. Вони поєднують у своїй музиці різні етнічні традиції з джазом, класичною та сучасною музикою.

Фактично вони глобалізується етнічні культури, не дають їм піти в небуття. Завдяки своїй мультикультурної природі та естетиці їх творчість і є «мистецтвом толерантності».

В рамках проекту буде проведена благодійна акція, метою якої буде збір коштів на ремонт пам’ятника архітектури – синагоги Єгія-Капай.

Програма фестивалю:

Перший день. 13 серпня

Синагога, 18:00

Marinita & Ferenc Bernath (Україна-Угорщина)

Велика сцена, 20:00

Elvira Sarykhalil (Україна)

Shirhan Agabeyli Project (Україна-Азербайджан)

Michal Jaros Trio (Польща-Україна)

Другий день. 14 серпня

Синагога, 18:00

Amir Perelman Project (Ізраїль-Україна)

Велика сцена, 20:00

ShoсkolaD (Україна)

Mark Tokar Trio (Україна)

Marinita & Agabeyli Brothers (Україна-Азербайджан)

Special guest – Amir Perelman (Ізраїль)

Про учасників

Michal Jaros

Учасник і лауреат міжнародних конкурсів, зокрема гран-прі на Jazz nad Odrа (Вроцлав, 1996), 1-ша премія на Jazz Juniors, Kraków 2002, гран-прі на Hot Jazz Spring, Częstochowa 2003. Грав з багатьма видатними музикантами польської сцени: Януш Муняк, Збігнєв Намисловські, Пьотр Войташік, Мачєй Сікала, Пьотр Барон, Гражина Авгущік, Ага Зарян, Гжегож Карнас, Міхал Токай та ін..

Jarosh

Marinita & Agabeyli Brothers  http://marinita.com.ua

Marinita – вокал, фортепіано;

Ширхан Агабейлі – вокал, бас-гітара;
Орхан Агабейлі – перкусія.

Marinita
Marinita (Марина Захарова) – українська співачка, піаністка та композитор. Вона створила свій власний неповторний стиль, у якому органічно поєднуються різноманітні фольклорні традиції із джазовою та академічною музикою. Марініта віртуозно володіє вокально-фортепіанною технікою, має барвисту етнічну манеру співу із витонченою орієнтальною мелізматикою та ідеальним інтонуванням, природно використовує складні ритми, притаманні близькосхідній, тюркській, балканській та ромській традиціям. Вона брала участь у багатьох міжнародних фестивалях в Україні, США, Європі та Ізраїлі, серед яких: PalmJazz — 2012, 2010 (Сілезія, Польща), Jazz Days in Megiddo — 2012 (Ізраїль), Nessiah — 2011 (Піза, Італія), Warsaw Summer Jazz Days — 2008 (Варшава, Польща), City Stages — 2005 (Бірмінгем, США), Jazz Bez — 2010-2012, 2008, 2004 (Україна-Польща) та інші. У дискографії Марініти чотири альбоми записані у складі її авторського міжнародного музичного проекту «Anno Domini»: «Галілея» (2008), «Sand & Stone» (2005), «У фокусі часу» (2004), «За обрієм» (1999), а також участь у багатьох збірках: «У джазі тільки дівчата-3», «Євшанзілля», «Харків-Хайфа» та інших.

Ширхан Агабейлі – молодий віртуозний басист і співак, у виконанні якого джаз поєднується з тюркськими і середземноморськими музичними традиціями. Бас в його руках є багатофункціональним і багатотембральним інструментом. В своїх орієнтальних імпровізаціях Ширхан досяг особливої краси і майстерності. Складні ритми, джазові гармонії та азербайджанський мугам становлять неповторний стиль цього яскравого самобутнього музиканта. Ширхан Агабейлі брав участь у багатьох міжнародних фестивалях в Польщі, Туреччині, Росії та Україні у складі різних музичних проектів. Зараз готується до виходу його дебютний альбом.

Орхан Агабейлі – перкусист, барабанщик, викладач, творець власної школи гри на перкусії. Орхан почав займатися музикою у віці 15 років і самостійно освоїв техніку гри на перкусійних інструментах, після чого вступив до Харківської консерваторії на факультет естради і джазу, де навчався грі на ударних інструментах. Орхан – учасник різних музичних проектів, як українських, так і міжнародних, працює в найрізноманітніших стилях: від автентичної музики сходу, до джазу, року, фанку. Протягом своєї музичної діяльності брав участь в багатьох музичних фестивалях і форумах, серед яких «Jazz Bez», «Єдність», «Palm Jazz» та інших, гастролював країнами Європи та Азії. У грудні 2011 року відкрив школу гри на перкусії, де навчає грі на дарбуці і кахоні, поєднуючи викладання з активною концертною і гастрольною діяльністю.

Ференц Бернат (Ferenc Bernáth) – народився у 1981 році в Україні на Закарпатті в угорській сім’ї.

З 1996-2000 навчався в Ужгородському Коледжі Мистецтв по класу гітари, в подальшому навчався та закінчив з відзнакою Харківський Національний Університет Мистецтв ім. І.П. Котляревського (клас проф. Володимира Доценко). Брав участь у майстер-класах відомих педагогів: Еде Роут та Етвеш Йожеф (Угорщина), Аньєлло Дезидеріо (Італія), Сергей Корденко (Россія), Іхіро Сузукі (Японія), Перт Залецкий (Польша), Лео Брауер (Куба).Гастролював у багатьох країнах Європи, член жюрі декількох фестивалів, конкурсів. У 2007-2008 рр. брав участь у встановленні світового рекорду Гінеса «Найдовший по тривалості гітарний концерт у світі». Веде педагогічну діяльність у Спеціальній школі мистецтв ім. Бені Егрешші (музична школа, музичне училище, вища школа музики, м. Будапешт, Угорщина). Автор збірки “Дитячі ігри” (характерні твори для класичної гітари).

Ференц Бернат тісно співпрацює з Українським Культурним Товариством Угорщини. Народившись в Україні і проживаючи в Угорщині має дві Батьківщини, саме тому вважає своєю міссією росповсюджувати як українську так і угорську музику. Цьому свідчать його Угорська Фантазія, Українська Балада (на тему Рідна мати моя), обробки українських та угорських народних пісень, перекладів для гітари соло творів Д. Задора, Угорського танцю No 5. Брамса.

Дискографія:

“Почуття та Настрої” (соло CD, 2005), “Ліричні мелодії” (флейта-гітара CD 2009) “Магія гітари” (концерт DVD 2011), “Подвійний парафраз” (гітарний дует CD 2012)

ferenc

Амір Перельман

знаний ізраїльський композитор і виконавець. Народився в Ізраїлі в 1967 році, грає на струнних інструментах з 15 років. Амір виріс в Ізраїлі і США, десять років жив у Нідерландах і Франції. Останні 10 років живе в Ізраїлі. В юнацькі роки Амір піддавався різним музичним впливам: джаз, рок, латинська, індійська, вірменська і середземноморська музична спадщина знайшли відображення в його творчості. Шляхом злиття ритмів і розмірів зі сходу і заходу він створив свій індивідуальний звук і стиль. У 2001 році разом з Дживаном Гаспаряном та Аміром Шахсаром записав всесвітньо відомий альбом «Serenity». У 2008 році заснував в Ізраїлі «New Song of Jerusalem Ensemble» і випустив альбом «New Song of Jerusalem».

CNET Editors Review: «Віртуозний гітарист Амір Перельман змішує численні музичні стилі, які він підбирає під час своєї мандрівки навколо земної кулі. Незалежно від того, чи він занурюється в традиційну індійську музику, чи грає сучасний західний матеріал, ізраїльський композитор, здається, завжди балансує на останній межі складності. Він пішов так далеко, що змусив свою гітару звучати як сітар».

Amir

Эльвира Сарихалил

Эльвира одна из самых ярких и самобытных исполнительниц, которая не просто поет народные песни, а переживает их, наполняет эмоциями и невероятной энергетикой. Молодой исполнительнице удалось добиться всеобщего признания благодаря упорству и таланту. Каждый раз песни в ее исполнении звучат по-новому и этим каждый ее концерт уникален Удивительная, яркая окруженная ореолом таинственности и шарма она настолько тонко чувствует настроение своей публики, что с легкостью касается самых тонких душевных струн своих слушателей. 9 марта 2013 г. Эльвира стала победительницей конкурса клипов «Мейдан ФМ». В июне 2013 года Эльвира выступила в Киеве на большой сцене международного фестиваля «Країна Мрій» в совместном проекте с группой «SunSay».

elvira

Марк Токар

Народився у Львові. Музику вивчав у Львові, Кракові та Катовіцах (Польща). 2002—2004 був постійним учасником літніх джазових шкіл у Кракові під керівництвом Майкла Паркінсона (США). У 2006 році в рамках стипендіальної програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща «Gaude Polonia» навчався в Музичній академії імені Кароля Шимановського в Катовіцах (клас професора Jacka Niedzeli).

Протягом 2005—2006 року Марк Токар — арт-директор Міжнародного українсько-польського фестивалю Jazz Bez. Марк Токар разом з Мистецьким об’єднанням «Дзиґа» організував серію філармонічних джазових концертів у Львові Metro Jazz.

Його перший альбом Yatoku (з Юрієм Яремчуком та Клаусом Кугелем) був виданий лейблом Not Two 2006 року. Після цього музична кар’єра Марка Токаря різко пішла вгору. Починаючи з 2007 він є учасником Ken Vandermark Resonance Project, як музикант грає в багатьох проектах та на різноманітних фестивалях в США, Німеччині, Польщі, Австрії, Франції, Україні, Росії, Італії, Угорщині, Люксембурзі, Чеській Республіці, Литві.

Марк Токар – перший український музикант, який грав на престижному фестивалі Chicago Jazz Festival (2012). Співавтор кількох музично-поетичних проектів в дуеті з поетесою Любов’ю Якимчук.

Марк бере участь у таких міжнародних проектах, як уже згаданий Ken Vandermark Resonance Project, а також Undivided, Five Spot, Four, Varpaj, Ultramarine, Yatoku. Одночасно він є лідером інтернаціональних проектів: Mark Tokar Quintet та Avtokar.

Грав разом із такими музикантами: Ken VandermarkBobby FewPerry RobinsonSteve SwellMichael ZerangTim DaisyDave RempisRoberta PiketFred FrithKlaus KugelАркадий ШилклоперPetras VishniauskasMirchea TiberianMazzolMikołaj TrzaskaWacław ZimpelЮрій ЯремчукMagnus BrooPer-Åke HolmlanderMark Sanders,Piotr BaronKazimierz Jonkisz.

mark

About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair