Славутська міська рада засудила заяву «групи 148»

Ми, депутати Славутської міської ради, глибоко занепокоєні черговим витком політичних спекуляцій навколо спільного українсько.польського історичного минулого, яке не завжди було простим і добросусідським.

Як відомо, в історії взаємин поміж нашими народами були також і конфлікти, спричинені обставинами, незалежними від волі звичайних людей. Особливо драматичними подіями позначене ХХ ст., а серед них – вражаюча Волинська трагедія 1943 року, коли жертвами кровопролиття та депортацій з обох сторін стали десятки тисяч поляків, українців та громадян інших національностей.

Схиляючи голови перед всіма жертвами цієї страшної трагедії, ми засуджуємо резонансну заяву 148-ми депутатів Верховної ради України щодо визнання подій на Волині актом геноциду польського народу і розцінюємо її, як провокаційну спробу розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Натомість, ми позитивно сприймаємо слова взаємного прощення та примирення, з якими в 70-у річницю Волинської трагедії до українців і поляків звернулися церкви та релігійні організації обох наших держав. Це свідчення не лише вірності основним цінностям їхнього релігійного вчення, але й будування спільного майбутнього наших народів в об’єднаній Європі.

Відтак закликаємо політичні сили та громадські організації України та Польщі не спекулювати на темі Волинської трагедії та не нагнітати емоцій навколо важких сторінок українсько-польської історії.

Закликаємо говорити правду про минуле, але жити майбутнім, яке бачимо в нашій спільній європейській долі.

Схвалено на пленарному засіданні 32-ї сесії Славутської міської ради 9.08.2013 року

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

2 Comments

  1. “Закликаємо політичні сили та громадські організації України та Польщі не спекулювати на темі Волинської трагедії та не нагнітати емоцій навколо важких сторінок українсько-польської історії” – заклик якийсь недолугий, навіть неповноцінний. Сенат та Сейм Польщі прийняли вислів “етнічні чистки з ознаками геноциду”.
    Хіба волиняни пішли під Варшаву, Краків і там почали вбивати поляків?
    Поляки протягом століть витворяли геноцид проти українців в Україні. Поляки повинні на колінах просити в українців пробачення.
    Антиукраїнські акції здійснювали всі поляки без огляду на партійну чи ідейну приналежність.
    Верховна рада після рішень Сенату та Сейму зобов’язана визнати злочини поляків геноцидом проти українців, а проти 148 “депутатів” відкрити кримінальні справи за зраду України.
    Волиняни обороняли свої родини, хати, землі від зайшлих польських бандитів.

  2. А як на мене – досить витримане і гідне звернення. Головне, що відреагували. Молодці! Особливо перед підписанням Асоціації з ЄС. Потім будемо розбиратися, хто більше винен. Ось якби так хоча б половина рад усіх рівнів себе повели, а то мовчать тільки.

Comments are closed.