Правовзахисницю випустили з психіатричної кліники

logoРаїсу Радченко, 70 річну українську правозахисницю, було випущено з психіатричної лікарні 26 липня. Проте, необхідно продовжувати чинити тиск для забезпечення розслідування кримінальної справи щодо лікування проти її волі, і без законних підстав.

 

Дарина Радченко, дочка Раїси Радченко, подякувала Amnesty International за підтримку і зазначила, що після Акцій термінової допомоги, опублікованих 15 і 18 липня, ситуація почала поліпшуватися. 17 липня делегація з Офісу Уповноваженого з прав людини відвідала Запоріжжя і зустрілася з усіма сторонами, включаючи Раїсу Радченко, і представник Офісу Уповноваженого з прав людини заявив, що існують сумніви щодо необхідності примусового лікування Раїси Радченко. 25 липня комісія з Міністерства охорони здоров’я відвідала Раїсу Радченко, представники якої дійшли висновку, що лікування було успішним. Головний лікар лікарні повідомив, що з цієї причини лікування може бути змінений на амбулаторне. Вона в даний час удома з донькою та онуком і лікується, оскільки її стан погіршився після введення препаратів в психіатричній лікарні, як розповіла її дочка Amnesty International.

 

Адвокат порадив Раїсі Радченко та її дочці залишатися вдома, попередивши, що рішення щодо амбулаторного лікування може дуже легко бути змінене на стаціонарне лікування. Раїса Радченко не буде в безпеці, поки початкове рішення про її примусове психіатричне лікування не буде скасоване.

 

13 липня прокуратура почала розслідування за скаргою Дарини Радченко про те, що вона та її син були піддані жорстокому поводженню з боку міліції під час примусової госпіталізації її матері. Проте 22 липня Дарина Радченко отримав повідомлення, що вона повинна була з’явитися в суд на 1 і 5 серпня у зв’язку з двома адміністративними правопорушення, що включали дрібне хуліганство і непокору вказівкам міліції під час примусової госпіталізації її матері. Дарина Радченко вважає, що ці два звинувачення призначені попередити її скарги про жорстоке поводження.

 

Ви можете допомогти! Пишіть негайно російською або вашою рідною мовами до 10 вересня 2013 року:

 

    • Вимагаючи порушення кримінальної справи, що розслідувала б обставин примусового психіатричного лікування Раїса Радченко і, зокрема за те, що від якої психіатричні хвороби вона лікувалася;
    • Вимагаючи щоб Раїсі Радченко було надано можливість пройти психіатричну експертизу за межами Запорізької області для забезпечення неупередженості, за участю лікаря-психіатра із Асоціації психіатрів України;
  • Нагадуючи владі, що вона зобов’язана не тільки забезпечити, щоб захисники прав людини здійснювати свою діяльність безперешкодно, але й захистити їх від будь-якого насильства, погроз або помсти, відповідно до Декларації ООН про правозахисників (1999);

 

Зразок звернення:

 

Шановний/Шановна…

 

Я пишу Вам у зв’язку із примусовим лікуванням Раїси РАДЧЕНКО із Запоріжжя.

 

Я вимагаю порушення кримінальної справи, що розслідувала б обставин примусового психіатричного лікування Раїса Радченко і, зокрема за те, що від якої психіатричні хвороби вона лікувалася

 

Я закликаю вас негайно вжити заходів для того, щоб жінці було надано можливість пройти психіатричну експертизу за межами Запорізької області для забезпечення неупередженості, за участю лікаря-психіатра із Асоціації психіатрів України.

 

Я нагадую Вам, що влада зобов’язана не тільки забезпечити, щоб захисники прав людини могли здійснювати свою діяльність безперешкодно, але й захистити їх від будь-якого насильства, погроз або помсти, відповідно до Декларації ООН про правозахисників (1999).

 

З повагою,

 

 

Місце, дата, підпис

 

Адреси для звернень:

 

Генеральний прокурор України

 

Віктор Пшонка

 

Вул Різницька, 13/15

 

01601 Київ,

 

Факс: + 380 44 280 2851 

 

Звернення: Шановний пане Генеральний прокурор 

 

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

 

Валерія Лутковська

 

Вул Інститутська 21/8

 

01008 Київ, Україна

 

Електронна пошта: hotline@ombudsman.gov.ua

 

Звернення: Шановна Валеріє Володимирівно 

 

Додаткова інформація

 

Раїса Радченко є членом кількох місцевих організацій громадян в Запоріжжі, Україна і активно виступає проти корупції та зловживань з боку міліції, підтримує місцевих мешканців, які намагаються відстоювати свої права. На початку червня вона відвідала Київ, щоб передати клопотання від імені мешканців Запоріжжя до Генеральної прокуратури та Адміністрації Президента. Раніше вона також організувала збір підписів під петицією з вимогою відставки мера Запоріжжя.

 

Дарина Радченко, дочка Раїса Радченко, повідомила, що 10 липня двоє співробітників міліції і психіатр прийшли до них додому і повідомили Раїса Радченко, що було прийняте судове рішення про її примусове психіатричне обстеження. Вона раніше не страждала на психічні захворювання. Раїса Радченко відмовилась відчинити двері, тому що відвідувачі не змогли надати будь-які документи, що підтверджували б рішення суду. 11 липня вона сама вирушила з дочкою і п’ятирічним онуком до Ленінського районного суду, щоб отримати більше інформації про рішення. За словами Дарини Радченко, в приміщенні суду як мінімум 30 міліціонерів затримали її матір та стримували їх усіх; Дарина Радченко отримала синці на руці. Наступного дня Дарина Радченко зустрілась із головним лікарем Запорізької обласної психіатричної лікарні, який повідомив їй, що рішення суду було прийняте на підставі заяв про асоціальну поведінку Раїса Радченко від двох двірників, які працюють у її кварталі. Тільки згодом він зміг показати Дарині Радченко копію рішення суду про стаціонарне психіатричне обстеження.

 

Рішення суду щодо примусового психіатричного лікування не аргументувало чому поведінку Раїси Радченко можна вважати небезпечною для суспільства, а також необхідність стаціонарного лікування. Місцевий прокуратура не порушила кримінальну справу за фактом того, що Раїса Радченко був підданий примусовому психіатричному лікуванню на основі опису її суспільної діяльності без будь-яких юридичних чи медичних підстав.

 

UA: 177/13 Index: EUR 50/012/2013