Комітет свободи слова рекомендував Раді прийняти законопроект про відкритість публічних коштів

i150_ArticleImage_85136Комітет з питань свободи слова та інформації на черговому засіданні 18 вересня підтримав законопроект № 2012-а «Про відкритість використання публічних коштів», внесений народними депутатами Лесею Оробець, Андрієм Пишним, Михайлом Головком, Віктором Чумаком, Олегом Медуницею, Оксаною Калетник. Члени Комітету вирішили рекомендувати парламенту цей проект ухвалити у першому читанні.

 

Законопроектом пропонується зобов’язати розпорядників коштів державного і місцевого бюджетів, суб’єктів господарювання державної і комунальної власності, фондів загальнообов’язкового державного страхування і органів пенсійного фонду оприлюднювати щоквартально на єдиному веб-порталі дані про заплановане та фактичне використання публічних коштів, а також витрати на службові відрядження. Форма такої інформації затверджується Кабінетом Міністрів України.

 

 

Закон передбачає створення Єдиного  веб-порталу використання публічних коштів, що буде офіційним державним інформаційним ресурсом в інтернеті, на якому  оприлюднюватиметься інформація згідно з законом. Інформація, оприлюднена на єдиному веб-порталі, буде державною власністю та знаходитеметься у вільному безоплатному доступі.

 

 Фінансування  витрат на утримання єдиного веб-порталу використання публічних коштів здійснюватиметься за рахунок державного бюджету.

 

 Голова Комітету Микола Томенко також оприлюднив думку членів парламентського Комітету з питань бюджету щодо законопроекту «Про відкритість використання публічних коштів». Депутати вважають, що законопроект № 2012-а не узгоджується з чинним законодавством, оскільки питання щодо оприлюднення інформації про використання бюджетних коштів є виключно предметом регулювання бюджетного законодавства. Також члени Комітету зазначають, що проект призведе до збільшення видатків державного бюджету. Натомість член Комітету з питань свободи слова та інформації Олександр Абдуллін зауважив, що завдяки відкритості використання публічних коштів буде зекономлено багато бюджетних коштів.

 

 «Телекритика»